Pico de gallo jedna je od najpopularnijih meksičkih salsa na svetu. U Meksiku je zovu i salsa Meksikana zbog boja meksičke zastave - zelene, bele i crvene.
Osnova ovom ljutom meksičkom sosu su paradajz, luk, ljute papričice, limeta, sveži listovi korijandera i so. Obično se služi s ribom i hrskavom piletinom s roštilja, ali i kao predjelo uz čips od tortilja, pišu na sajtu Pun kufer.
Salsa se vrlo lako priprema i kod kuće, a ukus joj postaje sve bolji što duže stoji u frižideru. Ipak, treba imati na umu da pripremljenu smesu u svakom slučaju treba pojesti za najviše tri dana.
Najvažnije za recept jeste da koristite sveže i zrele namirnice – nedozreli paradajz drvenaste teksture upropastiće celu salsu.
1 veliki svež i zreo paradajz
½ glavice crnog luka
1 jalapeno papričica ili obična domaća ljuta papričica
15 g svežih listića korijandera
½ limete
so po želji
Iscedite sok limete i posolite ga. U tečnost dodajte sitno iseckan paradajz, luk i ljutu papričicu.
Sve dobro promešajte, pa u salsu dodajte narezane listiće svežeg korijandera.
Ohladite u frižideru barem pola sata pre služenja.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: