Sa ishranom najdugovečnijih ljudi na svetu upoznati smo odavno, a sada vam donosimo jedan od recepata za obrok koji ljudi u plavim zonama jedu svakodnevno.

Na neke faktore dugovečnosti, poput genetike i bolesti, ne možemo da utičemo, ali na druge možemo. Ono što jedemo i koliko redovno vežbamo igra veliku ulogu u tome koliko dugo živimo. Štaviše, ovo se smatra glavnim razlozima zbog kojih stanovnici takozvanih plavih zona imaju najveću koncentraciju stogodišnjaka.

Tiktoker Karli Bodrug gledao je dokumentarac o navikama ljudi u plavim zonama, kada je primetio da oni svakodnevno jedu minestrone supu punu povrća.

„Najdugovečnije porodice jedu ovu supu skoro svaki dan“, primetio je tiktoker.

Kamen temeljac ishrane većine stogodišnjaka su namirnice biljnog porekla, kao što su pasulj, mahunarke, zelenilo i žitarice, a doktor Tim Tiutan je potvrdio da je ova supa zdrava, prenosi Danas.

@doctortim.md #duet with @Carleigh Bodrug – plantyou This amazing plant-based soup is full of vitamins and minerals, fiber and more. Vegetables are rich in fiber which help control blood sugar levels, lower cholesterol, improve gut health, support weight management and lower cancer risk. So many studies support these health benefits! 👨‍🍳The “Olive Garden Minestrone Soup” can be found in her website plantyou dot com! #healthyfood #healthyrecipe#healthyrecipeegetables #plantbased #soup ♬ Home – Matthew Hall

„Ova neverovatna supa na biljnoj bazi je puna vitamina, minerala i vlakana. Povrće je bogato vlaknima koja pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi, snižavaju holesterol, poboljšavaju zdravlje creva, pomaže u kontroli težine i smanjuje rizik od raka“, objasnio je on.

Za supu će vam trebati šargarepa, celer, luk, krompir, začini, beli luk, kore, temeljac, pasulj (ili slanutak), ječam (ili testenina) i bosiljak.

Pročitajte još:

Karli kaže da je prvi korak da se svi sastojci iseku na kockice. Zatim zagrejte veliki lonac na srednjoj vatri. Propržite beli i crni luk, pa dodajte šargarepu, celer, krompir, origano, so i biber. Kada krompir i šargarepa malo omekšaju, u šerpu sipajte vodu i temeljac, dodajte pelatu, pasulj i ječam. Kada voda proključa, smanjite vatru i kuvajte supu pola sata. Ukrasite svežim peršunom i uživajte.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare