U specijalnoj rubrici "Šta kuvaju komšije" Majstor amater predstavlja bosanske klepe, spoj istoka i zapada. Klepe su nešto između "turskih mantija“ i "italijanskih raviola".
Prava bosanska kuhinja je nezamisliva bez klepa. Iako su izvorno iz Turske, vremenom se bosanska verzija klepa usavršila i uzdigla do vlastitog brenda – „balkanskih raviola“. Bosna je oduvek bila spoj istoka i zapada, što se odrazilo i na bosansku kuhinju. Otuda se i za klepe može reći da su nešto između turskih mantija i italijanskih raviola.
Testo
500 g brašna
2 jajeta
1 kašika ulja
Nadev
500 g mlevene junetine
1 glavica crvenog luka
2-3 čena belog luka
1 kašika biljnog začina
Preliv
100 gr putera
1 kašičica aleve paprike
200 gr kajmaka
100 gr pavlake za kuvanje
2-3 čena belog luka
malo lista peršuna
malo soli i bibera
Miksati brašno, jaja, mlaku vodu, kašiku ulja i so, sve dok se dobro ne sjedini. Ostaviti mikser i nadalje mesiti rukom sve dok se ne dobije tvrđe glatko testo. Podeliti ga na dva dela, premazati uljem, pokriti folijom i ostaviti da odmori na sobnoj temperaturi oko pola sata.
Od mesa, sitno iseckanog crnog i belog luka, biljnog začina, soli i bibera pripremiti nadev za klepe. Na brašnjavoj površini razviti testo na 3-4 mm debljine. Izrezati ga čašom na krugove i u svaki staviti pripremljeni nadev od mesa, preklopiti testo i stisnuti rubove prstima ali najsigurnije je i viljuškom.
U dublji lonac staviti posoljenu vodu da provri i u nju stavljati pripremljene klepe. Kuvati 10-ak minuta dok ne isplivaju, što je znak da su kuvane. Vaditi ih iz vode i ređati, najbolje u vatrostalnu posudu.
Usitniti beli luk i malo peršuna pa pomešati sa kajmakom i pavlakom za kuvanje. Preliti još vruće klepe i pažljivo ih promešati. Na kraju zagrejati puter, dodati kašičicu aleve paprike i kratko propržiti. Preliti po površini (prošarati) klepe i poslužiti ih dok su tople.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare