Nikoljdan, praznik i krsna slava gotovo polovine pravoslavnih Srba, već kuca na vrata. Koja jela spremati u vreme posta i za sam slavski ručak ? Da bi bila kompletna slavska trpeza mora da ima posno predjelo, posnu čorbu, posne salate, posnu sarmu, posno glavno jelo i posne slatkiše. Dabome, svečarska sofra se ne može ni zamisliti bez sveće, žita, kolača i vina.
Idući redom od predjela do glavnog jela, narednih dana sve do 19. decembra, napraviću podsetnik uobičajenih i tradicionalnih slavskih jela, uz poneki predlog koji će možda iskočiti iz već viđenog i ustaljenog tradicionalnog srpskog jelovnika što svakako ne može biti greh, već samo prijatno iznenađenje za ukućane i goste. Ovo je istovremeno i apel da makar deo predloženih posnih jela, inače veoma zdravih i ukusnih, po lošem običaju ne zaboravimo sa slavskim danom i uključimo u našu redovnu ishranu tokom godine.
Epilog: svi se „ubiju“ od moje alaske čorbe, a za glavno jelo kažu da „nije loše“. Zato odnedavno, kada spremam čorbu, nema drugog jela. Čorba sa prepečenim raženim hlebom je glavna. Naravno, to za posni Nikoljdan ne važi. Tog 19. decembra domaćini treba da ograniče količine ovog pikantnog „napitka“, a gosti da se sačuvaju za ono što dolazi. Ranije kada bih najavio riblji dan pripremao sam riblju čorbu, ali i glavno jelo. Bili bi to riblji specijateti, na roštilju, talandari ili iz rerne. Međutim iako fantastični, ne retko su nezasluženo otišli u drugi plan. Zbog preukusne riblje čorbe, za koju bi govorili da je kao koka kola: „što je više pijemo – još više se traži“. A, kako ja odvojam koščice i čistu ribu vraćam u čorbu, to pojedu i oni koje bi mrzelo da se bakću sa kostima. Epilog je: svi se „ubiju“ od čorbe, a za glavno jelo kažu da „nije loše“. Zato odnedavno, kada spremim čorbu, nama drugog jela. Čorba sa prepečenim raženim hlebom, je glavna. Dabome i dobro vino.
1 kg šarana
1 kg soma, mrene, ikre i mleči
*
4 2 dl ulja
3 glavice iseckanog crnog luka
1 kašike aleve paprike,
1 kašika ljute tucane paprike,
2 dl paradajza pirea ili kuvanog paradajza
2 dl belog vina,
1 kesica dodatka začina za riblju čorbu,
*
so po ukusu,
oko 3 L vode
KORAK 1: Ribu očistiti i narezati na komade srednje veličine
KORAK 2: U kotlić ili lonac (ako spremate u stanu) zagrejati ulje, dodati luk i propržiti ga na tihoj vatri. Kada postane staklast u ubaciti slatku alevu i ljutu tucanu papriku, paradajz pire, belo vino i prethodno razmućen u vodi i bez grudvica dodatak začina iz kesice.
KORAK 3: Uliti zatim vodu i pojačati vatru i kad provri dodati ribu, ikru i mleč . Kuvati na najjačoj vatri (250 stepeni C) 40 minuta. Pred kraj kuvanja degustirati čorbu i po želji začinima korigovati ukus.
KORAK 4: Kuvanu ribu izvaditi iz čorbe, malo je prohladiiti, pa polako i strpljivo prstima odstraniti kosti, a otkošćene komadiće vratiti u čorbu.
Čorba se, po ovom receptu i odsranjenim kostima, može se poslužiti i kao glavno jelo. Pripremite uz nju i prepečen raženi hleb, ili onaj koji Vam se već nađe.
Prilikom nabavke ribe, nećete pogrešiti ako izabereta onog glatkog i okruglastog šarana iz ribnjaka.
Za čorbu su čak bolji i od vretenastog divljaka.
Najvažniji sastojak riblje čorbe su crvena slatka i tucana paprika. Potrudite se da nabavite najbolju. Kada je ona kvalitetna pola posla ste završili. Ostalo je do ribe i apetita.
„Ukoliko čorbu sa tikvicama spremate u vreme posta, izbacite puter kao i pavlaku na kraju.
Odsustvo putera će uspešno zameniti, već predviđeno, maslinovo ulje. Ukus ove posne u odnosu na mrsnu varijantu, će se neznatno promeniti.“
Prijatno, želi Vam Majstor Amater!
Sutra:
Kuva majstor amater: Posna sarma – ne zaostaje od mrsne „rođake“
***
Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: