I ako ste rešeni da se do kraja pridržavate božićnog posta, možete uživati u pravoj novogodišnjoj trpezi, sa sve ruskom salatom, sarmama... Doduše, tradicionalni jelovnik moraće da pretrpi neke izmene.
U ovom periodu ste verovatno već usavršili neke posne recepte, verovatno ćete praseće pečenje u startu zameniti pijanim šaranom ili nekim sličnim specijalitetom od ribe, ali verovatno patite za sarmama i ruskom salatom. U nastavku pogledajte kako da ih prilagodite posnoj trpezi.
Ovde nema nikakve dileme – pravite je kao što inače pravite rusku salatu, samo bez mesa i sa posnim majonezom. Na isti način možete da prilagodite i neke druge salate koje volite da servirate u prazničnom periodu.
Sastojci:
500 g kuvanog krompira
200 g kuvane šargarepa
300 g kuvanog graška
100 g kiselih krastavčića
250 g posnog majoneza
150 g kuvanog kukuruza
so, biber
po želji možete da dodate limunov sok, senf, tunjevinu, beli luk, masline…
Priprema:
Krompir, šargarepu, krastavčiće iseckati na sitne kockice i u velikoj činiji umešajte s kukuruzom i graškom. Posoliti, pobiberiti, pa sipati posni majonez i sve lepo sjediniti. Posna ruska salata biće sjajan prilog uz glavno jelo, a može se služiti i kao predjelo.
Krem čorbe koje su naše bake pravile vrlo su slične današnjim potažima od bundeve, karfiola i bilo kojeg drugog povrća, a logična su alternativa domaćoj supi s knedlama.
Mislite da posna sarma nikad ne može da bude ukusna kao prava? Pa, možda još niste pronašli pravi recept. Ima više varijanti posne sarme, predlažemo da probate verziju koju pravi naš Majstor amater.
Sastojci
1 glavica kiselog kupusa
700 g šampinjona – iseckanih
300 g pirinča okruglog zrna
100 g oraha – naseckanih
1 praziluk – naseckan
2 glavice crnog luka
3-4 lista lovora
10-tak zrna bibera
ulje
so i mleveni biber po ukusu
Priprema
KORAK 1 – priprema nadeva: Na ulju propržiti crni luk. Kada smekša i postane staklast dodati praziluk, pa kada i on smekša ubaciti šampinjone, pa sve zajedno izdinstati još neki minut. Zatim dodati pirinač, so i biber i sve zajedno propržiti još nekoliko minuta.
KORAK 2: Pripremljenim nadevom puniti listove kupusa i uviti ih u sarme. Nauljiti zemljani ili keramički sud, na dno položiti višak kupusa, preko složiti sarme i ubaciti biber u zrnu i lovor. Naliti vodom da ogreznu, ubaciti u rernu zagrejanu na 200 °C. i kuvati oko 90 minuta.
Kažu da tzv. „hilandarske“ posne punjene paprike mogu da vas zasite za ceo dan, a sigurno će biti osveženje na vašoj prazničnoj trpezi.
Sastojci
7 paprika
100 g pirinča
4 kašike seckanih oraha
1 šargarepa
1 glavica crnog luka ili praziluk
1 veći paradajz
100 ml kuvanog paradajza
suvi začin i so
3 čena belog luka
mlevena crvena paprika
biber
ulje
Priprema:
Propržiti na ulju seckan crni luk i šargarepu, dodati beli luk, crvenu papriku, opran pirinač sa orasima i sve još malo propržiti. Dodati soli i malo začina po želji, bibera.
Paprike oprati, izvaditi seme, puniti smesom i ređati u podmazanu posudu za pečenje. Zatvoriti kriškama paradajza. Preliti kuvanim paradajzom, naliti malo vode i prekriti folijom. Peći na 220 stepeni oko sat vremena.
***
Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: