potaž
Potaž od bundeve; Foto: Oleksandr Prokopenko / Panthermedia / Profimedia

"Potaž me tako dobro zasiti, a ovde je divan", uveravala me je prijateljica, jer smo baš zbog tog potaža od spanaća i sele u taj restoran. "Ni od bundeve nije loš, videćemo koji je danas na meniju", dodala je. Nisam bila dovoljno ubeđena, naručila sam neku kafu, a kad je taj gurmanluk stigao - izgledao je isto kao najobičnija krem čorba koja se oduvek pravila u mojoj kući. I nije se pravila samo od bundeve, ja više volim onu od krompira, pa od šargarepe i pomorandže, pa od celera, karfiola, tikvica, pečuraka...

„Potaž“ je relativno skoro stigao u domaće jelovnike iz francuskog rečnika i znači upravo to: gusta supa, čorba od raznog povrća. Ili, kako mi to zovemo – krem čorba.

Potaž je navodno ime dobio po keramičkom sudu u kojem se pripremao – sud se nazivao pot, a potaž je bio bilo koja gusta supa napravljena od usitnjenog mesa i povrća. Danas je karakteristika potaža homogena struktura bez pojedinačnih komada mesa ili povrća, koja se danas postiže pomoću štapnog miksera ili blendera. Pa, danas tako pravimo i krem čorbe.

Pročitajte još:

Kako se čini, razlike neke i nema – ukratko, skuva se povrće po želji, kao za običnu čorbu, a onda štapnim mikserom usitni sve tako da bude kašasto, dodaju začini, po želji malo pavlake, krutoni, semenke… No, to što je značenje isto ne znači da ne postoje nijanse ukusa. Koleginica je nedavno podelila svoj recept za čorbu od bundeve (da, i ona je nekad zove „potaž“) na koju se navuklo pola redakcije, pa ćemo vam sad ponuditi recepte za potaž, odnosno krem čorbu, s nekim drugim povrćem.

St. Germain potaž

Tradicionalni francuski recept koji nosi naziv po pariskoj četvrti Saint-Germain-des-Prés našli smo na sajtu Primastark.com. Kad je već potaž, nek zazvuči još više francuski.

Sastojci:

2 kašike putera

1 kašika brašna

1 crni luk, iseckan

1 zelena salata, iseckana

3 šolje smrznutog graška

Pola kocke za supu

2 kašike milerama

So, biber, malo šećera

Priprema:

U šerpi istopite puter na tihoj vatri, a zatim dodajte luk i prstohvat soli i bibera. Oko 15 minuta kuvajte uz često mešanje. Dodajte zelenu salatu i šećer, a zatim nastavite da mešate oko 3 minuta. Nakon toga dodajte grašak, 1 kašiku brašna i vodu i kuvajte dok ne proključa. Kada se to dogodi, smanjite vatru i pustite potaž da se krčka oko 20 minuta. Smesu stavite u blender i miksujte dok ne postane kašasta, a zatim vratite u šerpu i dodajte kocku za supu. Držite na vatri dok ne počne da ključa, a zatim sklonite sa vatre, ostavite malo da se ohladi i možete uživati  u vašem francuskom potažu.

Krem čorba od karfiola i šargarepe

Kombinacije povrća u krem čorbama su nepregledne, možete da se igrate ukusima i začinima, a čak i oni koji nisu ljubitelji karfiola, na primer, mogli bi da se iznenade.

Sastojci:

1 glavica karfiola

1 šargarepa

1 glavica crvenog luka

5 čenova belog luka

peršun 1 tikvica

1 paradajz ili 2 kašike paradajz sosa

so, biber, suvi začin

1 kašika svinjske masti ili ulja po izboru

Priprema:

Povrće narežite na veće komade i stavite u lonac s vodom. Dodajte mast ili ulje i kuvajte kratko, tek da omekša. Beli luk i ostale začine dodajte pred kraj kuvanja. Kad povrće omekša, izmiksajte ga štapnim mikserom. ovako izblendiranu smesu vratite u vodu u kojoj se kuvalo povrće. Poslužite toplo.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar