Najobičniji krastavac može poslužiti kao osnova za fantastično letnje jelo odnosno prilog uz nekoliko majstorskih trikova kao što su - kvalitetno maslinovo ulje i sirće, ukusan preliv od jogurta i - gnječenje.
Salata od zgnječenih krastavaca omiljena je u Kini, a da biste „prepisali“ od Kineza, sve što treba da uradite je da ovu povrćku isečete na kolutove, stavite ih u kesu koja može da se zatvori i preko njih pređete nekoliko puta oklagijom. Poenta je da ih ovim potezom fino zgnječite, taman toliko da nepravilnosti u kolutićima posle mogu fino da upiju preliv. Budući da oklagija neće svako parče zgnječiti na isti način, tekstura će biti šarolika, što će ovom jelu dati posebnu draž. Krastavac potom posolite i ostavite u cediljci da otpusti suvišnu vodu, nakon čega će biti mesnatiji i hrskaviji.
Sastojci:
12 manjih krastavaca za salatu (oko 900 grama)
1 i 1/4 kašičice soli
1/4 kaćičice preliva za salatu
Preliv:
1 češanj belog luka ili ljutika
1/2 kašičice sirćeta ili limunovog soka
1/2 kašičice maslinovog ulja
1-2 kašičice neutralnog meda
1 kašičica senfa
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
Priprema:
Sjedinite sastojke za preliv tako što ćete prvo usitniti luk ili ljutiku, pa ih staviti u posudu sa poklopcem, u koju ćete onda ubaciti i ostale namirnice. Dobro zatvorite i mućkajte dok se med ne rastopi. Odvojite četvrtinu šoljice za konzumiranje odmah, a ostalo čuvajte u frižideru za naredne dane najduže sedam dana.
Prelijte krastavac i ostavite 15 minuta da odstoji i fino se natopi. Kao alternativni preliv može da vam posluži i kombinacija masnijeg jogurta, seckane nane, peršuna i belog luka s nekoliko kapi limunovog soka. Salati po ukusu možete dodati i nekoliko celih maslina. Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: