Mnogima najomiljenije jelo.
Sarma je jedno od kultnih srpskih jela. Pored ajvara, gibanice, pljeskavice, čvaraka, pihtija, sarma je neizostavan deo gastronomske ponude Srbije. Sarmu, ili bar neku njenu varijantu, na ove prostore su doneli Turci. I sam naziv ovog jela potiče od turske reči „sarmak“ što znači „uvijati“. Ipak, dok se u Turskoj ovim nazivom označava i posebna vrsta slatkiša, sarma je u Srbiji ostala isključivo slano jelo. I to kakvo jelo!
Česta je rasprava oko samog naziva jela. Dok se na Balkanu to jelo zove ‘sarma’, u drugim delovima sveta zove se ‘dolma’. U čemu je razlika? Obe reči dolaze iz turskog jezika, pri čemu sarma znači ‘zamotano’, a dolma ‘punjeno’. Inače, nijedna reč ne znači samo ono što mi zovemo sarma, već bilo koje zamotano ili punjeno jelo.
Mnogi veruju da je prva sarma/dolma napravljena pre 3.000 godina u Jermeniji, u današnjem gradu Armaviru. Sastojala se od mesa zamotanog u lišće vinove loze. Prvo su je širili putnici, a svoju maksimalnu ekspanziju doživljava dolaskom Osmanlija na armenijsku teritoriju i širenjem carstva. Zbog toga je neke oblike dolme ili sarme danas moguće pronaći na celom Bliskom Istoku, preko Pakistana do Indije, u svim mediteranskim i balkanskim državama te na severu Afrike do Alžira. Dok su mnoge države tvrdile da su upravo one originalni vlasnici sarme ili dolme, UNESCO je 2017. godine dolmu proglasio azerbejdžanskom nematerijalnom kulturnom baštinom. Iako je tehnički zaštićena dolma sarma.
Sarma je postala tradicionalno jelo bez kog ne može da prođe zimski period, a na slavama i proslavama je postala sastavni deo trpeze. Kod nas se najčešće pravi od kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinča. Smesa mesa, pirinča i začina se uvija u listove kupusa koji se uredno slažu u lonac u kome će se posle dugo krčkati.
Iskusne srpske domaćice na tihoj vatri sarmu mogu kuvati satima, a ona tako samo može postati još ukusnija. Specijalitet su i komadi dimljenog mesa ili slanine koji se stavljaju u sarmu, pa na taj način ona bude još slasnija. Pravi gurmani je jedu sa renom ili belim lukom i uz nju obavezno piju vino.
Ako ste sladokusac, ako volite jaku hranu, sočnu i bogatu raznim ukusima, srpska sarma će vam se sigurno svideti. Samo, ne zaboravite da naručite i proju! Sa njom, ugođaj će biti potpun!
Iako ne jedete meso, ne znači da ne možete uživati u ovom izuzetnom jelu! U vreme posta, u Srbiji se pravi i varijanta sarme bez mesa, samo sa pirinčem ili krompirom.
Poseban specijalitet ovih krajeva je jedna drugačija vrsta sarme. Srbi toliko vole ovo jelo da ga se teško odriču u letnjem periodu.
Zbog ovoga, iako leti boravite u ovoj zemlji, nećete ostati uskraćeni za sarmu. Samo, od vinove loze! Umesto kiselog kupusa, pirinač i meso se uvijaju u listove vinove loze, a dodaje se i luk. I ovaj specijalitet moguće je praviti i bez mesa, za vreme posta. Slava, venčanje ili dobar nedeljni ručak, ne mogu se zamisliti bez sarme.
O pripremi i varijacijama ovog jela ne vredi samo govoriti. Ni činjenica da je ušla u pesme, ni da prema istraživanjima većina Srba sarmu navodi kao svoje omiljeno jelo, nisu dovoljne. Sve ove priče ne mogu vam ni približno opisati ukus i jedinstvenost prave, domaće sarme.
Jedino što preostaje je da, kada dolazite u Srbiju, obavezno svratite u neku od kafana i probate je. A onda, prosudite sami!
***
Bonus video: Vanja Puškar: Kako od sarme i pasulja napraviti hranu za 21. vek?
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare