Foto: Shutterstock

Koja jela spremati u vreme posta ili za posni slavski ručak – Nikoljdan, koji već kuca na vrata gotovo polovine pravoslavnih Srba? Da bi bila kompletna slavska trpeza mora da ima posno predjelo, posnu čorbu, posne salate, posnu sarmu i posno glavno jelo. Dabome da se svečarska sofra ne može ni zamisliti bez sveće, žita, kolača i vina. Idući redom od predjela do glavnog jela, narednih dana napraviću podsetnik uobičajenih i tradicionalnih slavskih jela, uz poneki predlog koji će možda iskočiti iz već viđenog i ustaljenog tradicionalnog srpskog jelovnika što svakako ne može biti greh, već samo prijatno iznenađenje za ukućane i goste.

Teško je kod nas zamisliti slavsku trpezu bez tradicionalne sarme.

O autoru:

Dakako za Nikoljdan to je posna sa nadevom od pečurki, pirinča, oraha, praziluka. Toliko je ukusna, blaga i sočna, da ne zaostaje za svojom mrsnom „rođakom“.

Ipak, ima i jedan problem. Mimo posnih dana retko je na našim trpezama. Greška!

Sastojci

1 glavica kiselog kupusa

700 g šampinjona – iseckanih

300 g pirinča okruglog zrna

100 g oraha – naseckanih

1 praziluk – naseckan

2 glavice crnog luka

3-4 lista lovora

10-tak zrna bibera

ulje

so i mleveni biber po ukusu

Priprema

KORAK 1 – priprema nadeva: Na ulju propržiti crni luk.

Još recepata Majstora amatera:

Kada smekša i postane staklast dodati praziluk, pa kada i on smekša ubaciti šampinjone, pa sve zajedno izdinstati još neki minut. Zatim dodati pirinač, so i biber i sve zajedno propržiti još nekoliko minuta.

KORAK 2: Pripremljenim nadevom puniti listove kupusa i uviti ih u sarme.

Nauljiti zemljani ili keramički sud, na dno položiti višak kupusa, preko složiti sarme i ubaciti biber u zrnu i lovor. Naliti vodom da ogreznu, ubaciti u rernu zagrejanu na 200 °C. i kuvati oko 90 minuta.

Foto: Shutterstocks

Vinska preporuka

Lepo rashlađen rajnski rizling

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva majstor amater: Svaki u vinu je PIJAN ŠARAN,a naš mrtav pijan

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare