Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Odličan je i kao prilog različitim vrstama mesa, ali i kao glavno jelo! Naročito u danima posta, kada se uz salatu jede i kao glavni obrok.

Starinsko vojvođansko jelo flekice preuzeto je od Slovaka i Nemaca. Originalno se zovu „krautfleke“. Još jedno tradicionalno jelo za „odmor“ organizma od prazničnih preterivanja.

O autoru:

Odličan je i kao prilog različitim vrstama mesa, ali i kao glavno jelo! Naročito u danima posta, kada se uz salatu jede kao glavni obrok. Može da se pravi i sa kiselim i sa slatkim kupusom. Kuva se veoma brzo, naročito u proleće kada je kupus mlad, pa se jelo lako i brzo pripremi.

Sastojci

Za testo:

500 gr oštrog brašna

3 jajeta ukoliko ne postite

1 kašika ulja

malo soli

malo vode.

Za nadev:

1 glavica slatkog kupusa

2 srednje glavice luka

1 šoljica ulja

3 kašike šećera

so

biber sveže mleven

Priprema

KORAK 1: Brašno posoliti, dodati jaja (ako ne postite), malo ulja i vodu, pa zamesiti tvrdo testo. Gotovo je kad se masa sjedini i testo više ne lepi za podlogu. Zatim se ostavi da odmori barem jedan sat. Potom se podeli na dva dela i oklagijom razaviju kore debljine 2-3 mm. Kore prosušiti, pa iseći kvadrate široke oko 1,5 cm, pa i njih još malo prosušiti.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Kupus iseckati na rezance, dobro ga posoliti i ostaviti 20-tak minuta da odstoji. Kada pusti vodu, dobro se ocedi. Iseckan luk prpržiti na ulju kratko dok ne postane staklast, dodati oceđen kupus pa ga, uz stalno mešanje, pržiti na srednjoj vatri 20-tak minuta dok ne omekša i ne dobije lepu zlato žutu boju. Na kraju preko kupusa posuti šećer i promešati dok se potpuno ne sjedini sa kupusom.

KORAK 3: Gotove flekice kuvati u slanoj kipućoj vodi 5-6 minuta, ocediti ih i spustiti u kupus. Sve dobro promešati i zajedno propržiti još nekoliko minuta i na kraju sve dobro pobiberiti. Servirati u činiju i poslužiti.

Prijatno, želi vam Majstor amater !

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar