Kada su paste u pitanju, kod izbora prvih 10 svakako računam na kombinaciju špageta, piletine i sosa od pečuraka. To je, bar za mene, prava harmonija ukusa koja dodatkom origana ili bosiljka postaje vrh gastro užitka.
500 g testenine (taljatele)
*
1 srednja glavica crnog luka
nekoliko kašika maslinovog ulja (ili suncokretovog)
3 čena iseckanog belog luka
300 g pilećeg belog mesa – iseckanog na trakice
1 pakovanje šampinjona
1 kašika origana ili bosiljka
so i biber po ukusu
1 dl suvog belog vina
400 g pavlake za kuvanje
*
150 g kačkavalja
50 g narendanog parmezana
KORAK 1 : U tiganju na maslinovom ulju propržiti crni luk. Kada omekša i postane staklast, dodati beli luk i majčinu dušicu, pa propržiti kratko, dok beli luk ne zamiriše. Dodati piletinu iseckanu na trakice i propžiti nekoliko minuta dok ne porumeni.
Ubaciti očišćene i na listiće narezane šampinjone, so, biber i origano, pa sve izmešati i prodinstati svega 2-3 minuta. Uliti belo vino i na laganoj vatri sve dinstati dok vino ne uvri, odnosno dok meso i šampinjoni ne omekšaju. Pred kraj usuti pavlaku za kuvanje, izmešati sastojke i umak kuvati do željene gustoće.
KORAK 2 : Testeninu, spustiti i slanu vodu i kuvati 7-8 minuta. Kada je kuvana, odmah se ocedi od vode, pa zatim dodata već pripremljen sos i sve dobro promeša.
Posluženje
Pastu sa sosom sevirati u tanjir, odmah posuti rendanim parmezanom i kačkavaljem, pa dekorisati sa listićima origana ili peršuna.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Kanapei na hladno, uz pićence i topao osmeh
***