Кarbonara je italijanska vrsta paste poreklom iz okoline Rima. Pravi se koristeći jaja, tvrdi sir, dimljeno meso i biber.
Jelo je sa ovakvim nazivom i formom nastalo sredinom 20. veka.
Od sireva najčešće se koristi Pekorino, Parmezan ili kombinacija ta dva.
Od dimljenog mesa se koristi dimljena slanina ili pančeta, a špageti su najčešći oblik testenine koji se koristi za pripremu ove paste.
Кao i kod mnogih recepata, poreklo ovog jela i njegovog imena su oskudni, ali veruje se da potiče iz regije Lacio.
Prvi put se u široj javnosti pojavljuje 1950. kada je opisano u italijanskim novinama La Stampa kao jelo omiljeno među američkim oficirima koji su bili u Italiji i Rimu za vreme Drugog svetskog rata.
Špageti se prokuvaju u blago posoljenoj vodi, dok se slanina isprži na tiganju u sopstvenoj masti. Smesa jaja, seckanog sira i bibera se pomeša sa kuvanim špagetama. Dodaje se slanina i onda sve zajedno stavi na tiganj gde se stvara kremast sos sa komadićima slanine.
Po nekim receptima koristi se samo žumance, a po nekima i belance, dok se u nekima još dodaje i brokoli, crni luk, beli luk i pečurke.
Sastojci:
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
150 g slanine
2 – 3 kašike vina
2 – 3 jaja
so
biber
60 g, rendanog parmezana, ili kačkavalja
Propržite sitno iseckan luk, beli luk i slaninu u malo zagrejanog ulja.
Sipajte 2-3 kašike belog vina, posolite i pobiberite. Umutite jaja i uz neprestano mućenje žicom sipajte u tiganj.
Mešajte, dok se sos malo ne zgusne. Dobijenom Karbonara sosu dodajte prethodno skuvane špagete i narendan parmezan.
Sastojci:
3 žumanceta
40 g parmezana
150 g pačnete
200 g špageta
1 čen belog luka
Ekstra devičansko maslinovo ulje
Priprema:
Žumance sipajte u činiju, pomešajte sa sitno izrendanim u parmezanom, začinite biberom, pa dobro izmešajte viljuškom i ostavite po strani.
Iseckajte pančetu
Skuvajte špagete u velikom tiganju sa ključalom slanom vodom do al dente.
U međuvremenu, istrljajte kožu pancete, ako je imate, po dnu srednjeg tiganja (ovo će dodati fantastičan ukus ili umesto toga koristite 1 kašiku ulja), a zatim stavite na srednje jaku vatru.
Beli luk oljuštite, pa izgnječite dlanom, dodajte ga u tiganj i ostavite 1 minut da začini masnoću.
Umešajte pančetu, pa kuvajte 4 minuta, ili dok ne počne da bude hrskava.
Izvadite i bacite beli luk iz tiganja, a zatim, ocedite i dodajte špagete.
Dobro iskrkčajkte sve zajedno da zaista upiju sav taj divni ukus, a zatim sklonite šerpu sa tiganja.
Dodajte malo vode u kojoj su se kuvale špagete i dobro promešajte, začinite biberom, a zatim sipajte mešavinu jaja – tiganj će vam pomoći da se jaje skuva. Dobro promešajte, dodajući još vode za kuvanje dok karbonara ne postane ljupka i sjajna.
Poslužite sa izrendanim parmezanom.
Sastojci:
350 g špageta
200 g masnije slanine
100 g pekorino kačkavalja
Biber
Priprema:
Prvo prokuvajte vodu za testeninu dok pripremate karbonara sos. Slaninu izrežite na komade, a zatim je pržite u tiganju na srednjoj vatri oko 2 do 3 minuta. Povremeno mešajte da se ravnomerno prži.
Što se masna slanina više kuva, to će se više njena mast otopiti i meso će postati hrskavije.
Nivo prženja je na vama, u zavisnosti od vašeg ukusa. Neki ljudi vole dobro isprženu slaninicu, a drugi više vole da bude mekana.
Sada je vreme za pripremu Pekorino sosa.
U činiji pomešajte cela jaja sa Pekorino sirom.
Pecorino Romano je jedini sir koji se preporučuje za pravljenje karbonare, on je veoma slan i ukusan italijanski sir tako da nema potrebe za dodavanjem soli.
Dodajte malo sveže mlevenog crnog bibera. Zatim brzo mešajte viljuškom – ili ručnom mutilicom – dok ne dobijete kremasti sos.
Ovaj sos od jaja i pekorino sira treba da bude prilično gust. Ostavite ga na stranu za trenutak.
Voda bi sada trebalo da proključa pa posolite i skuvajte špagete.
Kašikom za špagete ocedite testeninu kada je spremna. Zatim je stavite u tiganj, na jaku vatru, da ih dobro začinite slaninom
Kada se špagete i slanina dobro izmešaju u tiganju, isključite ga i sklonite sa ringle.
Pustite tiganj da se malo ohladi da ne biste umesto karbonare dobili kajganu.
Sada brzo dodajte jaja i pekorino sos u vruću testeninu i promešajte. Tiganj nije prevruć, tako će se jaja kuvati bez grudvica.
Obratite pažnju na konzistenciju, koja treba da bude kremasta, ali ne i tečna.
Ako primetite da vam je karbonara previše tečna, dodajte malo rendanog pekorino sira.
S druge strane, ako vidite da je previše lepljivo i gusto, dodajte 1 ili 2 kašike vode za kuvanje.
Servirajte vašu autentičnu italijansku carbonaru.
Sastojci:
3 parčeta rezane slanine (prerezane na pola)
testo za picu
brašno
šoljica naseckane mocarele
četvrtina šoljice sveže izrendanog parmezana
jaje
so
sveže mleveni crni biber
Zagrejte rernu na 200 °C i stavite pleh na sredini. U velikom tiganju na umerenoj temperaturi pecite slaninu dok ne postane malo hrskava. Ostavite je na tanjiru i to na ubrus, kako bi upio masnoću.
Na testo ravnomerno rasporedite mocarelu i parmezan (osim na sredini gde je predviđeno mesto za jaje i oko 2 i po cm na rubovima gde će biti kora). Razbacajte prženu slaninu po celoj pici.
Izvadite vruć pleh iz rerne i pažljivo prenesite testo za picu na njega. Pecite do 10 minuta, a zatim razbijte jaje i stavite ga na sredinu pice. Vratite picu da se peče još 2-3 minuta da žumance ostane još uvek „malo živo“.
Sastojci:
150 g slanine
2 čena belog luka
200g testenine
so, bosiljak, biber (po želji i ukusu)
Pola litre pavlake za kuvanje
parmezan za posipanje
Priprema:
Slaninu prepržiti pa staviti beli luk i kratko propržiti, ubaciti pavlaku za kuvanje i začine po želji, bosiljak, biber i so (zavisi koliko je slanina slana).
Zatim staviti testeninu skuvanu al dente, znači ne prekuvanu, ili do kraja skuvanu. Dobro promešati, ugasiti ringlu pa poklopiti na minut, dva i poslužiti posipano parmezanom.
pola kg špageta
300 g mesnate slanine
pola litre pavlake za kuvanje
1 čaša kisele pavlake
2 jajeta
1 žumance
300 g izrendanog kačkavalja (gauda)
200 ml vode (u kojoj su se kuvale špagete)
80 ml ulja
Priprema:
Slaninu iseckati na sitne kockice i staviti je na, zagrejano ulje da se prži.
Dok se slanina prži skuvati špagete.
U dublju činiju razbiti jaja, pa ih žicom za mućenje, sjediniti. Dodati pavlaku za kuvanje i kiselu pavlaku. Dobro umutiti. U tankom mlazu, uz neprestano mućenje, sipati vodu, u kojoj su se kuvale špagete. Sve sjediniti.
Kada je slanina postala hrskava, preliti je smesom sa jajima, dobro promešati i pustiti da vri 1-2 minuta. Zatim ubaciti izrendani kačkavalj i mešati da se kačkavalj rastopi.
Na kraju dodati proceđene špagete, dobro promešati i poslužiti.
200 g penne testetnina
100 g suve slanine
150 ml neutralne pavlake
2 zumanca
3 kasike rendanog parmezana
sveze mleveni biber
so
Bosiljak
Priprema:
Testeninu skuvati u posoljenoj vodi ‘’al dente’’.
Dok se testenina kuva, slaninu iseci na kockice i isprziti u tiganju. Posebno pomesati zumanca, pavlaku i parmezan i zaciniti sveze mlevenim biberom.
Kada je testenina skuvana, procediti je i dodati slaninu i sos od zumanaca i pavlake.
Testeninu zatim nakratko vratiti na sporet i na laganoj vatri mesati dok se sos ne zgusne.
Zaciniti sa dva- tri sveza listica bosiljka.
Poslužiti toplo. Prijatno!
Sastojci:
350 gr špageta
3 kašike ulja
350 gr dimljene, suve slanine, da ima onaj pravi šmek od sušenja, ne dimljenja i barenja
1 čen belog luka
so i biber, prešunov list
30 gr parmezana, sitno rendanog, može i mrvljenog
2 jaja
Priprema:
U dublji tiganj, u kojem ćete sve i pripremiti, ( može i vok ) sipati ulje pa dodati iseckanu slaninu.
Na srednjoj vatri se propržiti, da porumeni i istopi se onaj slaninasti deo.
Dok se slanina prži na drugu vatru staviti vodu za testeninu. Stavite vruću kako bi pre provrilo.
Kada se slanina skoro propržila dodajte čen belog luka da se i on malo proprži dok slanina ne bude gotova. Kada bude gotova sklonite sa vatre, a beli luk izvadite.
Dodajte testeninu u kipuću vodu i kuvajte nekih 4-5 minuta, da bude na pola kuvana.
Umutite jaje sa parmezanom.
Vratite tiganj na srednju vatru, pa hvataljkom za špagete prebacite ih u tiganj.
Dodajte otprilike još 200 – 300 ml vode u kojoj se testenina kuvala. Vodu dodajete sve dok masa u tiganju prestane da cvrči.
Promešajte, posolite, pobiberite i dodajte peršunov list.
Zatim polako ulivajte razmućeno ja parmezanom i mešajte.
Ukoliko je pregusto dodajte još one vode i opet mešajte.
Za nekoliko minuta je gotovo.
Odmah servirajte toplo. Vode od kuvanja špageta možete da dodate po želji i meri, ko koliko sočno voli. Nemojte bacati vodu, pa čak i kada vam se ohladi i slepi uspite malo te vode, promešajte i zagrejte, biće odlično.
***
Bonus video: Domaćinske priče: grašak sa pilećim mesom
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: