Nema laži, nema prevare - ovo su mesta u kojima hrana KIDA, usluga je TOP, a u atmosferi ćete sigurno uživati.
Zdravo, ja sam Jazavitza, hranobloger sa Instagrama.
Meni je hrana posebno iskustvo, a dobra hrana specijalan izvor uživanja. I svaki put kad nešto probam, podelim sa svojom malom zajednicom foodija – da znaju vredi li otići, probati, platiti.
A kako je došlo do toga da počnem da kačim recenzije?
Smešno je i pomalo tužno što ima mnogo ljudi koji će reći da je sve WOW, sve SJAJNO, sve NAJBOLJE U GRADU – samo jer su čuli druge da to kažu, pa papagajišu da ne ispadnu prosti u društvu.
A ja, kad sam išla na ta izvikana mesta, sa „vrhunskom“ hranom, razočarala sam se u 90% slučajeva. Ili je usluga bila pakleno loša, ili je hrana bila mrtvi prosek za 3x više novca nego što prosek košta, ili je bila jedva jestiva…
Sve u svemu, zaključila sam da online preporukama ne mogu da verujem. Dakle, moram da probam sama, i napravim svoju bazu mesta na koja vredi ići i jesti.
Ustanovila sam standarde – svako mesto procenjujem na osnovu toga šta je – neću ista očekivanja imati od restorana koji jelo naplaćuje 5000 dinara i od lokala koji naplaćuje 150, i dajem ocene od 1 do 10.
I tako je rođena Jazavitza, moj žderavi alter-ego.
E sad, kad smo se upoznali, mogu da vam kažem – u ovom gradu ima 1001 mesto koje vredi posetiti, ali, kad razmišljam o Top 5 kojima se vraćam malo-malo, gde su kvalitet sastojaka, uklapanje ukusa, atmosfera, usluga, i cene u harmoniji – to je pod obavezno lista ispod.
Top 5 mesta koja su za mene najbolji restorani u Beogradu:
Di Napoli je malo mesto sa italijanskom hranom u Bulevaru Zorana Đinđića 12E. Ovo mesto nisam otkrila, nisu mi ga pokazali, već me je jednog dana u prolazu zgrabilo za nos, i smestilo za sto.
Prva stvar koju sam kod njih probala je pasta sa rikotom i spanaćem, i toliko mi se dopalo, da sam u narednih nedelju dana dovela svakog od bliskih prijatelja, da probaju.
Kiselkasti sir, kremasti spanać, savršeno pripremljene pene, kombinacija začina perfektno odmerenih da se ne zna gde se završava jedan, a gde počinje drugi – ova pasta je obrok koji se jede zatvorenih očiju, jer je kao san.
Sve pice imaju tanke kore, sexy testo, i premijum sastojke. Ovde nećete naći biljni kačkavalj na pici, niti nasumični edamer sa popusta.
Atmosfera je sjajna, cene veoma niske, mirisi italijanske kuhinje se šire oko lokala, prijatna muzika prigušuje zvuke ljudi i saobraćaja, a uvek nasmešeno osoblje kompletira ugođaj.
Cene: $
Usluga: ��
Hrana: 10 od 10
Deo sad već povelikog lanca koji uključuje i Buena Vidu, i Burrito Madre, ovo mesto mi je došlo preko poslovne linije. Rečeno mi je da imaju najbolji tasting meni u gradu, po ludo dobroj ceni (za to šta je).
Ne moram da razmišljam šta ću – oni donose sve sa menija, jedno po jedno.
Iskustvo traje i traje, dok vi ne kažete DOSTA – i treba odvojiti makar 2 sata.
Sushi, škampi, tartar biftek, tuna odrezak, empanade, takosi, slatke pohovane lignje, odrezak, salate… Svako jelo ima svoju čar, svako je kvalitetna kompozicija začina, tekstura, i odličnih sastojaka.
Na slici su samo prva 4 tanjira – a stiže ih onoliko koliko možete da pojedete.
Dakle, sve sa menija, u trenutku kad sam prvi put probala – za 3000 dinara – i donose repete ako vam se nešto baš dopadne. E sad, pošto je prošlo 5 godina od kako sam tamo prvi put jela, sad je taj All You Can Eat 4990 dinara, ali i dalje vredi.
Osoblje je divno, ambijent zanimljiv i prijatan, pogled prelep… Jedino nemojte koktele naručivati – koktel majstor im je baš bazično treniran, pa je većina koktela = jak beli alkohol + malčice arome. Da ocenjujem koktel majstora, ocena bi im pala za 3.
Cene: $$$
Usluga: ��
Hrana: 10 od 10
Sushi je super jednostavno jelo, ali ne ume svako da ga spremi. Ovde nikad ne pogreše, što je verovatno razlog što ovaj mali lokal živi već dugo, i favorit je Japanaca u BG-u.
Pirinač je savršeno lepljiv, ne preslan ili sladak. Riba koja se koristi je sveža, svi sastojci kvalitetni, i lepo uklopljeni.
Ali, ovde imam svoje favorite – rainbow roll (različite vrste ribe na jednoj sushi rolnici) i tuna flame roll (tunjevina po površini oprljena brenerom, pa prelivena japanskim majonezom).
Posebno mesto ima Yakiniku Udon – jedno od mojih jela za utehu. Topla čorbica puna začina, debele ukusne nudle, sočno pileće meso, šitaki pečurke, kikiriki, malo povrća seckanog na trakice… Obrok koji puni stomak, nije težak, a nosi sve mirise, arome, i strukture koje dobro jelo
mora da ima.
Cene: $$
Usluga: ��
Hrana: 10 od 10
Nekada davno, u Hong Kongu, sam jela pekinšku patku. I to je jedno od jela koje se ne zaboravlja. Jedinstvena je kombinacija mesa, povrća, sosa, palačinkica… Ali nakon toga, gde god da sam otišla, i ponovo naručila ovo jelo – nije bilo to TO.
Osim ovde.
Dojavljeno mi je da se u BG-u konačno otvorio autentičan, Hong Kong stil restoran. Na stranici piše da se za pekinšku najavljuje unapred, pa sam se najavila, rezervisala, i otišla.
Restoran je super simpatično dekorisan, ide muzikica na kineskom, osoblje su većinom Kinezi, sa par naših konobara da olakšaju komunikaciju.
Pačetina mekana, sočna, nežna, kožurica tanka, hrskava, puna aroma od premaza. Sos od šljiva savršen, tanke palačinkice napravljene original, serviranje divno. Naručila sam pola porcije misleći da celu neću moći, i moram vam reći – pola porcije je obrok za dvoje, lagano.
Svašta sam još naručila, i zadovoljno mogu reći da ništa nije prilagođeno srpskim ukusima – usluga fenomenalna, sve pravljeno na licu mesta, i još su nam sve što nismo uspeli da pojedemo zapakovali (uz svežu turu palačinkica za pačetinu).
Jedna tooopla, prejedena preporuka.
Cene: $$
Usluga: ��
Hrana: 10 od 10
Usred srede korone, javljaju mi ljudi da brzinski moram na Zemunsku pijacu. Što? Jer je bračni par otvorio fantazija lokal, restoranska hrana, francuski stil, ulične cene, cela 2 stočića ispred mikro lokala koji je ceo kuhinja, i hrana im je VAN PAMETI.
Šta ću, rezervacija napravljena, dupe u kola, i idem.
Meni pisan rukom, ljudi koji rade nasmejani, fini, pričljivi, a jela se čitaju kao epska fantastika – hrana kakva se retko nalazi i u najboljim restoranima kod nas, napravljena na licu mesta, bez aditiva, profesionalno i zamamno ukusno.
U ove 4 godine kako idem kod njih, probala sam maltene sve. Svaki meni koji je izašao (a rade sezonske menije) sam morala da probam. Favoriti su mi tartar biftek njihov, i naravno Zvezda Koordinate – podvarak sa mlečnim namazom i mesom u sveže spremljenom mekom testu. Kiselkasto i slano i kremasto i sočno i meko… Ko bi rekao da podvarak može da bude gurmansko iskustvo?
Cene: $$
Usluga: ��
Hrana: 10 od 10
Toliko od mene za sada – javite ako postoji mesto koje moram da testiram!
Pozz
Jazavitza
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare