Foto:Jazavitza

Restoran Enso je već dugo na glasu u gradu kao jedno od najboljih fine dining mesta. Mini porcije, zanimljivi recepti, zabavno kombinovani sastojci - čak su se našli u Mišelinovom vodiču - ali im je zvezdica pobegla. Otišla sam da jedem, da bih saznala zašto.

Zdravo, ja sam Jazavitza, hranobloger sa Instagrama. Do skora sam delila mesta na koja vredi (ili ne vredi) otići i jesti, samo na instagramu, sad delim i sa vama.

Čuveni Mišelinov vodič je bitna stavka za svaki restoran koji želi da se istakne. Ako nemaš zvezdicu, ne možeš da tvrdiš da si među najboljima na svetu.

Mišelin zvezdicu može dobiti i jeftina ulična hrana, ali i skupa restoranska (jela sam piletinu koja je dobila Mišelin zvezdicu u Singapuru, i oooooo, itekako razumem zašto).

Zvezdice se dobijaju na osnovu 5 kriterijuma – kvalteta namirnica, tehničkog majstorstva unesenog u jela, koliko je ličnosti kuvara u njegovom meniju, odnosa kvaliteta i cene, i doslednosti kvaliteta.

Ali koliko ovi kriterijumi deluju jednostavno, toliko zapravo nisu. Postoje “skrivene stavke” koje utiču na to da li će neko dobiti zvezdicu ili samo preporuku u vodiču. Šuška se svašta po forumima, al ponešto je potvrđeno i smisleno.

No.

Da se ja lepo vratim na Enso.

Foto:Jazavitza

Prostor je prelep, enterijer deluje prijatno i opušteno, konobar je prijatan, muzika neupadljiva, ja nisam ni doručkovala, a 5 sati je, tako da sam spremna da jedem svih 10 gangova.

Da, došla sam zbog “Enso slobodnim stilom” stavke sa njihovog menija. I da, odmah da vam kažem, cena čini da se malo zagrcnete – ova stavka od 10 gangova košta 11900 dinara. Ali oke, ovde se ne dolazi svakodnevno, nego da se počastite, da proslavite posebnu priliku.

Pročitajte još:

Potrudiću se da brzo i efikasno pokrijem sve gangove i kuver – u suprotnom će biti roman.

IDEMO.

Kuver

Foto:Jazavitza

Bloody Marry šotovi i domaća pileća pašteta sa Cuba Libre redukcijom, sa domaćim hlepčićem

Kremasto, divno, pašteta bez konzervansa neprevaziđena, kuba libre se tačno oseća kola i najblaži udar ruma. Obećavajuće kreativan uvod u jelo.

Ocena – 10 od 10

Vege Labneh

Foto:Jazavitza

Sir od indijskog oraha, kokice od sočiva, nana, ukiseljeni luk – slano i kiselo, kokice divne, nana lepo doprinosi svemu, osvežava.

Ocena – 10 od 10

Zec

Foto:Jazavitza

Zečetina konfitirana u pačijoj masti, banana kari jogurt sladoled, ukiseljeno povrće, zelena redukcija sa halapenjom i spanaćem.

Da mi je neko rekao da ću uživati u sladoledu od BANANE I KARIJA, rekla bih mu da se udalji od lepka.

Ali…

Krckavo, kiselo, kremasto, preukusno. Nenormalna kombinacija ukusa, gde svaki ponaosob izranja pa se sklapa sa svim ostalim i sve ide zajedno toliko dobro, da sam ja bila bez teksta.

Ocena – 10 od 10

Hobotnica

Foto:Jazavitza

Sporo kuvana sous vide hobotnica zapečena sa krompirom, pire od sipinog mastila i fermentisani beli luk.

Poprilično kao lignje na dalmatinski način, koje volim, al ih ne uzimam kao wow jelo u wow restoranu. Falilo im je nešto da odskoče.

Ocena – 8 od 10

Guska

Foto:Jazavitza

Sous vide spremljeno meso guske napunjeno guščijom džigericom, kombinacijom sezonskih pečuraka i zaliveno konjakom, servirano na kuliju od kajsije uz pire od jabuke i crvenog vina. Preko svega, malo demiglasa od guščjih kostiju.

E, ovde sam se malo već izgubila – divno mekano sočno meso i tri jaka sosa. Kulio od kajsije je fantazija, i uz ovo meso ide kao budali šamar. Pire od jabuke i crvenog vina je bio blago alkoholan, kao da redukcija nije finalizovana. Demiglas je bio maltene višak – ukusan, ali višak.

Ocena – 9 od 10

Patlidžan

Foto:Jazavitza

Patlidžan, soja, med, miso susam preko, rukola

Ni prolazna ocena nije ovo.

Ja razumem da morate da imate i jelo za vegane, ali ne.

Susam se najviše osetio, pored patlidžana koji je video bolje dane, pa je bio razgnjecan i vreo i bljutav.

Patlidžan kad se spremi sa medom i pistaćima npr ume da bude fenomenalan – ovde se med nažalost izgubio u misu, susamu i soji.

Ocena – 5 od 10

Som

Foto:Jazavitza

Još jedno sous vide jelo. Sous vide som, sous vide praziluk, čatni od celera, džem od kore limuna i sos od bibera.

Ovo je bilo divno, zanimljivo, kremasto, džem od limuna me je oduševio, celer sam prvi put u životu svojevoljno jela, praziluk je bio sjajan – sve lepo ukombinovano, a suptilno.

Ocena – 9 od 10

Jagnjetina

Foto:Jazavitza

Ovoga dok se prisećam, ide mi voda na usta, i oduševljavam se kreativnošću kuvara. Jagnjetina sa sous vide kupusom sa prahom od kiselog kupusa, Harisa sosom i pireom od kruške.

Ovo je definitivno godina kruške kao dodatka uz mesa, i Enso je to divno iskoristio i ukomponovao sa kiselošću kupusa, prahom koji je iznenađujuće doprineo, i naravno vrhunski spremljena kvalitetna jagnjetina – igrala sam sa svakim zalogajem.

Ocena – 10 od 10

Biftek

Foto:Jazavitza

Sous vide biftek (vide – opet sous vide – oke, loša je fora, al izdržite) u 3 sosa i krompir u hiljadu slojeva.

Demiglas sos, sos od rena, ulje od mladog luka, borovnica.

Prvo, nemojte mi biftek u sous vide, kako da jedem nešto toliko spremljeno? Neki volimo “plav” biftek, i ove medium varijante nam uopšte ne leže.

Drugo, udaviste ga mučenika. Lep je demiglas, ne kažem, ali sve ovo se stopilo u neki miks potpuno neizražajnog ukusa. Da je samo demiglas, ugođaj bi bio maltene isti.

Krompri je pokazatelj veštine, to stoji. Da je do ukusa, dobar pomfirt ga kida, 10 puta od 10.

Ocena – 7 od 10

Karamel kolač

Karamel kolač
Karamel kolač; Foto: Jazavitza

Kranč karamela sa sladoledom od đumbira i pireom od urmi i espresa

Jujuju, bezobrazno dobro. Sve ide zajedno, sve se lepo preliva, sladoled od đumbira je otkrovenje uz karamelu, kranč je sitan i nežan, pire gladak i sladak, sa malo gorčine od espresa, da ne padne sve preteško na stomak.

Ocena – 10 od 10

Limun kolač

Limun kolac
Limun kolač; Foto: Jazavitza

Limun kolač sa krančom od bele čokolade i sladoledom od bosiljka. Limun potaman – niti previše napadan i kiseo, niti neosetan i presladak. Kranč divno ide, sladoled od bosiljka me već nije iznenadilo što je divan i uklapa se – naučila sam sa kari bananom i đumbirom da ne sumnjam u zabavne sladolede ovde.

Ocena – 10 od 10 i automatski oproštaj za traumu od patlidžana

Mišljenje

(od žderave Jazavitze, ne profi kuvara, pre nego što neko skoči)

Ja znam da je sous vide zaista zahtevan vid pripreme hrane, i da pokazuje umeće kuvara.

Al ne mora sve biti sous vide. Shvatili smo, tehnika je tu, dajder sad i neku drugu.

Ovo ponavljanje može biti jedan od razloga što je zvezdica izmakla

Sosevi su divni, zaista, al ne mora svako jelo da bude udavljeno u 2,3,4 sosa odjednom.

Generalno, Mišelinovi revieweri vole jednostavnije tanjire, gde sos doprinosi ukusu, a ne dominira njime.

Sve u svemu…

Zaista preporučujem ovaj obrok za neku posebnu priliku.

Jedinstveno je iskustvo, zanimljivo je, kreativno, zabavno jesti (čak i probati ponešto što mi se ne dopada) i apsolutno iznenađujuće – izašla sam potpuno sita.

Da li ste vi jeli u nekom restoranu koji je dobio Mišelin zvezdicu ili preporuku?

Gde biste me sledeće poslali da probam klopu?

Pročitajte još:

P.S. Da vas podsetim – nisam kuvar, samo neko ko je svašta probao, voli da jede, i gleda da proba što više svega.

Do skora sam delila mesta na koja vredi (ili ne vredi) otići i jesti, samo na Instagramu, sad delim i sa vama.

Idem da jedem kad mi se jede, ne najavljujem, ne naplaćujem. Plaćam svaki svoj obrok i puštam svoj žderavi alter ego da iskreno kaže kako je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare