Bogato vodom, vlaknima, mineralima i vitaminima, ovo povrće je pomalo potcenjena namirnica, ali izvrsna je za pripremu vrlo ukusnih jela.
Karfiol je iznenađujuće dobar izvor vitamina C, ali merica ovog povrća sadrži i nekoliko grama vlakana, plus kalijum i folat, dakle prava je riznica zdravlja.
Prepun je važnih hranljivih sastojaka i podstiče imunitet, a bogat je i vitaminom B, magnezijumom i niacinom, što je dobro za krv i zdravlje kostiju.
Tokom hladnijih meseci za mnoge su najdraže opcije upravo fine i okrepljujuće čorbice, piše Tportal.hr.
400 g karfiola
2 krompira
luk
300 g šampinjona iseckanih na listiće
1,5 l vode
8 tankih kriški hleba
kisela pavlaka
so
crni biber
maslinovo ulje
svež peršun
Krompir isecite na komade, oljuštitte luk i naseckajte ga na kockice. Karfiol razdvojte na cvetove. Zagrejte ulje i prodinstajte luk, krompir, karfiol i 200 grama šampinjona. Posolite, pobiberite i nalijte vodom.
Poklopite i ostavite da se kuva oko 25 minuta. Zatim izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu strukturu.
U tiganj sipajte malo ulja i ispecite ostatak pečuraka, posolite ih i pobiberite.
U međuvremenu tostirajte kriške hleba za posluživanje uz pavlaku – u koje možete dodati malo rendanog kačkavalja, ali nije obavezno.
Dodajte malo kisele pavlake na kraju i mešavinu začina koju najviše volite, kao i sveže naseckani peršun.