čorba karfiol
Foto: Oleksandr Prokopenko / Panthermedia / Profimedia

Bogato vodom, vlaknima, mineralima i vitaminima, ovo povrće je pomalo potcenjena namirnica, ali izvrsna je za pripremu vrlo ukusnih jela.

Karfiol je iznenađujuće dobar izvor vitamina C, ali merica ovog povrća sadrži i nekoliko grama vlakana, plus kalijum i folat, dakle prava je riznica zdravlja.

Prepun je važnih hranljivih sastojaka i podstiče imunitet, a bogat je i vitaminom B, magnezijumom i niacinom, što je dobro za krv i zdravlje kostiju.

Tokom hladnijih meseci za mnoge su najdraže opcije upravo fine i okrepljujuće čorbice, piše Tportal.hr.

View this post on Instagram

A post shared by 👋simone (@allosimone)

Sastojci:

400 g karfiola

2 krompira

luk

300 g šampinjona iseckanih na listiće

1,5 l vode

8 tankih kriški hleba

kisela pavlaka

so

crni biber

maslinovo ulje

svež peršun

Pročitajte još:

Priprema:

Krompir isecite na komade, oljuštitte luk i naseckajte ga na kockice. Karfiol razdvojte na cvetove. Zagrejte ulje i prodinstajte luk, krompir, karfiol i 200 grama šampinjona. Posolite, pobiberite i nalijte vodom.

Poklopite i ostavite da se kuva oko 25 minuta. Zatim izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu strukturu.

U tiganj sipajte malo ulja i ispecite ostatak pečuraka, posolite ih i pobiberite.

U međuvremenu tostirajte kriške hleba za posluživanje uz pavlaku – u koje možete dodati malo rendanog kačkavalja, ali nije obavezno.

Dodajte malo kisele pavlake na kraju i mešavinu začina koju najviše volite, kao i sveže naseckani peršun.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar