Foto: Ana Kalaba/Nova.rs

U susret Gastro festu organizovana je večera koja je u pet sledova nagovestila ono što nas 15. i 16. juna očekuje u Dorćol Platzu.

Odmah da se ogradim – nisam neki gurman i verovatno bi neko s prefinjenijim ukusom mogao detaljnije da prenese iskustvo svakog od specijaliteta koji su te večeri bili posluženi. Čak sam razmišljala da ovo zadovoljstvo prepustim nekome ko će ga više ceniti, jer što se mene tiče – šta može bolje od dobrog pečenja? Ali, računam, možda će vam baš zagolicati čula iskustvo jednog prosečnog konzumenta domaće kuhinje, koji voli da omaže tanjir okrajkom hleba, kune se u recepte svoje babe i ne pali se mnogo na fensi nazive hrane.

Organizatori možda nisu baš računali to pozvavši me na večeru koja bi trebalo da predstavi Gastro Fest u Beogradu, ali s podnaslovom Festival autentičnih ukusa i domaćinske energije – zazvučalo je baš kao nešto što bi moglo da mi se svidi. Uostalom, Gastro fest otvoren je za sve, a ja sam otvorena za autentične ukuse, za domaćinsku energiju posebno.

Tako sam, doduše, mislila dok mi nije stigao jelovnik. Jezik? Obrazi? Jedem meso, nisam nešto probirljiva, ali nije baš da eksperimentišem toliko. Onda sam se setila kako sam na putovanjima jela i neke specijalitete koje nikad ne bih okusila da nisam bila tako gladna, tako da sam rešila da se i u ovo iskustvo zaista upustim otvorenog uma i – praznog stomaka.

Pročitajte još:

Naravno da sam već na drugom jelu počinila „najveći gastro zločin“, po navodima ekipe „degustatora“ za stolom. Tražila sam malo soli, što neki kuvari navodno shvataju kao veliku uvredu. Srećom, ovde nisu, prošlo je prilično opušteno, domaćinske energije svakako nije nedostajalo. Mlada ekipa kuvara predvođenih Dejanom Popovićem delovala je kao da zaista uživa u pripremi jela koja su izgledala kao mala umetnička dela, a Ivan Popović je za svako izabrao različito vino domaćih vinarija.

Daniel Jovanović, domaćin Gastro Festa iz Bečeja, objasnio je kako su sva jela pripremana od sastojaka uzgajanih u Srbiji, te da će se na tome insistirati i na festivalu. Biće to prilika da se proba nešto drugačije, da se predstave restorani koji kod nas promovišu tu „visoku gastronomiju“, ali i da se prisustvuje zanimljivim radionicama i da se skrene pažnja na potencijale malih domaćih proizvođača.

No, evo šta smo jeli ovom prilikom.

Kroketi od leblebije, humus, pesto od mladog luka i pesto od crvenog luka

Foto: Ana Kalaba/Nova.rs

Možda na prvi pogled deluju kao riblji štapići, ali nema veze s tim. Mislila sam da će više ličiti na falafel (a ja obožavam falafel), ali nije tako hrskavo. Ipak, očekivano super kombinacija, iste večeri kopala sam po netu recept za pesto od mladog luka.

Juneći jezik, mus od rena, marinirana špargla

Foto: Ana Kalaba/Nova.rs

Servirano tako da ti žao da načneš. Tu sam tražila so, u startu sam znala da će biti zadrške s tim jezikom. I dalje nije nešto što bih naručila u restoranu, ali špargla i mus su bili super. Iznenadio me ukus mente koji je baš dao taj šmek „visoke gastronomije“.

Smuđ, terin od celera, velute od mladog graška

Foto: Ana Kalaba/Nova.rs

Smuđ odličan s ovim prilozima koje sam u trenutku samo tako registrovala, a posle guglala pa naučila da je terin zapravo posuda u kojoj se neko jelo sprema, a da je velute sos.

Teleći obrazi, pire od celera, sotirana lisičarka

Foto: Ana Kalaba/Nova.rs

Mislim da nikad nisam jela tako mekano meso. Pečurkice su bile preslatke, a pire sav kremast i malo kiselkast. Inače ovo je jedino jelo za koje je stručnjak preporučio crno vino.

Milfej, hrskave korice, vanila krem, jagoda

Foto: Ana Kalaba/Nova.rs

Nemam pojma šta je milfej, ali hvala mu. Ubedljivo najbolji dezert koji sam probala poslednjih godina (a mnogo sam probala, slaba na slatko), kremast i hrskav i jagodast. Čak sam i cvetnu dekoraciju pojela – Daniel je rekao da može, sve se jede.

Inače, Gastro Fest Beograd, festival visoke gastronomije, autentičnih ukusa i domaćinske energije, biće održan 15. juna od 12 do 23 sata i 16. juna od 10 do 20 sati na Dorćol Platzu. Cilj ovog događaja je da promoviše visoku gastronomsku kulturu u Srbiji, a posetioci će kroz raznovrstan program imati priliku da istraže bogatstvo multikulturalnosti srpske kuhinje. Gasro Fest donosi najbolje iz vojvođanske kuhinje i povezuje visoku gastronomiju sa lokalnim proizvođačima, ističući značaj gastronomske, kulturne i ekonomske vrednosti domaće proizvodnje hrane i porodičnih gazdinstava.

Tokom dvodnevnog festivala biće organizovani različiti programi – promocija restorana i domaće ulične gastronomije, pijaca malih proizvođača, Gastro show, Gastro paneli, Gastro radionice za decu i odrasle, Ostrvo osmeha – dečiji kutak sa animatorima, koncept nedeljnog ručka, kao i prateći muzički program.

„Jedna od glavnih tema Gastro Festa je spajanje restorana i proizvođača lokalnih namirnica. Festival će predstaviti listu visoko kvalitetnih namirnica koje proizvode naši partneri – mali lokalni proizvođači. Šefovi i restorani će od tih namirnica spremati po tri različita jela, omogućujući posetiocima da iz prve ruke upoznaju lokalne gastronomske vrednosti“ objasnio je Daniel Jovanović, osnivač Gastro Festa.

Između ostalog, na pijaci malih proizvođača posetioci i restorani će moći da se upoznaju sa ponudom lokalnih proizvoda, među kojima su mesni i mlečni proizvodi, sokovi, džemovi, slatkiši, vina, lekovito bilje i handmade posuđe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare