Jorgos Lantimos Foto: Gian Mattia D'Alberto / LaPresse / Profimedia

"Poor things", gotička, seksom nabijena komedija u režiji Jorgosa Lantimosa u kojoj glumi Ema Stoun, osvojila je prestižnu nagradu Zlatni lav na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Drama Jorgosa Lantimosa, u kojoj glumi Ema Stoun kao žena koja je pronašla put u evropskom društvu nakon niza tragičnih događaja (i naučne intervencije), naišla je na oduševljene kritike u Veneciji, a filmski kritičar “Varajetija” ga je pozdravio kao „ukusnu priču o punoletstvu koja je kao nijedna druga“. Nastup Eme Stoun nazvao je „neverovatnim“.

Zasnovan na istoimenom romanu Alasdera Greja, „Poor Things“ je verzija priče o Frankenštajnu, a u glavnoj ulozi Stoun je žena koju je naučnik (Vilijam Defo) vratio u život koristeći dečji mozak. Naivna Bela ponovo postaje punoletna, proces koji postaje komplikovan kada pobegne sa razvratnim advokatom (Mark Rafalo). Remi Jusef i Džerod Karmajkl takođe glume u filmu.

Najveće glumačke nagrade na festivalu u Veneciji otišle su u ruke dve američke zvezde – Kejli Spini, koja je glumila bivšu suprugu Elvisa Prislija u biografskom filmu „Prisila“, i Piteru Sarsgardu, koji je glumio u oštroj porodičnoj drami „Memory“.

Jorgos Lantimos Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Drugoplasirani Srebrni lav pripao je filmu „Evil Does Not Exist“, zagonetnoj, ruralnoj drami koju je režirao Japanac Rjusuke Hamaguči.

***

BONUS VIDEO: Ekipa filma Čuvari formule na crvenom tepihu filmskog festivala u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar