Foto: ELEMENT PICTURES - Album / Album / Profimedia

„Poor Things“, najčudniji film koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, izazvao je najveće ovacije do sada nakon premijere na Lidu.

U petak uveče, drama Jorgosa Lantimosa, u kojoj glumi Ema Stoun kao žena koja je pronašla put u evropskom društvu nakon niza tragičnih događaja (i naučne intervencije), dobila je osmominutne ovacije na svojoj svetskoj premijeri, najduže do sada, piše „Varajeti“.

„Genije! Volimo te! Jorgos!” publika je skandirala režiseru koji stoji iza filmova „The Favourite“ i „Jastog“.

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Lantimos je uživao u ljubavi i pažnji dok je šetao balkonom pozorišta Sala Grande, rukovajući se sa obožavaocima i dajući autograme.

Može se zamisliti da bi aplauz bio još duži da je Ema Stoun, zvezda filma, mogla da prisustvuje. Niko od glumaca u „Poor Things“ nije stigao u Veneciju zbog štrajka SAG-AFTRA. Lantimos je sam prošetao tepihom, pošto je Venecija ove godine bila mirnija bez toliko glamura na A-listi.

Lantimos je obavestio venecijansku publiku o eksplicitnim scenama seksa u filmu ranije tokom dana na konferenciji za novinare, gde je rekao da Stoun nije oklevala da snima sve te scene.

„Bilo mi je veoma važno da ne snimim film koji bi bio uljudan, jer bi to bilo kao da potpuno izdajem glavni lik“, rekao je Lantimos. „Morali smo biti sigurni da Ema ne mora da se stidi svog tela, golotinje, angažovanja u tim scenama i to je odmah shvatila.”

Dodao je: „Čim bih počeo da govorim nešto o seksu, ona bi rekla: ’da‘, naravno, to je Bela. Uradićemo ono što treba da uradimo.”

Film je naišao na oduševljene kritike u Veneciji, a filmski kritičar “Varajetija” ga je pozdravio kao „ukusnu priču o punoletstvu koja je kao nijedna druga“. Nastup Eme Stoun nazvao je „neverovatnim“.

Zasnovan na istoimenom romanu Alasdera Greja, „Poor Things“ je verzija priče o Frankenštajnu, a u glavnoj ulozi Stoun je žena koju je naučnik (Vilijam Defo) vratio u život koristeći dečji mozak. Naivna Bela ponovo postaje punoletna, proces koji postaje komplikovan kada pobegne sa razvratnim advokatom (Mark Rafalo). Remi Jusef i Džerod Karmajkl takođe glume u filmu.

Bonus video: „Čuvari formule“ premijerno u Lokarnu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar