Foto: Dragan Mujan/Nova.rs,Antonio Ahel/ATAImages

Ničeg običnog, ničeg već viđenog, daleko od svake banalnosti, iskreno, pronađeno, nadahnuto, eto tako je igrao Tasa, rekla je za Nova.rs književnica i rediteljka Vida Ognjenović povodom smrti dramskog umetnika Tanasija Uzunovića.

Poznati glumac preminuo je danas Klinici za urgentnu medicinu VMA u 81. godini.

– Rastužila me i pogodila vest o smrti dragog prijatelja i velikog glumca. Često sam sa njim radila, zvala sam ga za teške uloge sa velikim poverenjem, jer sam znala da spada u glumce koji svojom produhovljenom pojavom prolepšavaju scenu,  uz urođeni smisao za traganje za začudnim u svakom liku. Činio je da svaka uloga u njegovoj igri zadobija neki novi sjaj. Ničeg običnog, ničeg već viđenog, daleko od svake banalnosti, iskreno, pronađeno, nadahnuto, eto tako je igrao Tasa – istakla je vidno potrešena Ognjenović i dodala:

– Do zadnjeg dana dečački bolno osetljiv na svaku nepravdu i prostakluk na svako nasilje nad umetnosti pozorišta i lepotu scene, otišao je a da nije do kraja iskazao koliko je histrionske čestitosti bilo u njegovoj igri. Zbogom dragi prijatelju.

Tanasije Uzunović rođen je 1942. u Nišu. Glumu je studirao na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Beogradu. Član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta postao je 1967, a 2002. dobio je stalni angažman u Narodnom pozorištu. Ostvario je briljantne uloge u više od 50 filmova.

Datum, vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Bonus video: Vida Ognjenović o Dejanu Mijaču

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar