Foto:promo

Peti po redu “All Girls Graffiti Jam” festival street arta sa fokusom na žene u umetnosti, održaće se od 13. do 15. septembra na Dorćol Platz-u.

Osnovan 2018. godine od strane odlikovane lokalne umetnice TKV, festival predstavlja prvu i za sada jedinu manifestaciju ovog tipa u regionu, pružajući platformu umetnicama iz sveta grafita da se povežu, razmene iskustva i osnaže kroz kreativnu saradnju.

Foto:promo

Ovogodišnja tema festivala glasi „Sisterhood“ (Sestrinstvo), koja naglašava solidarnost i podršku među ženama u umetničkoj zajednici, dok istovremeno osnažuje naredne generacije umetnica da se izraze i zauzmu javni prostor. Na predstojećem festivalu će učestvovati 13 umetnica iz različitih evropskih zemalja, uključujući Francusku, Austriju, Španiju, Rumuniju, Mađarsku, Bugarsku i Srbiju. One će oslikavati zidove Dorćol Platz-a, stvarajući jedinstvenu galeriju na otvorenom dostupnu posetiocima tokom cele godine.

Foto:promo

Festival doprinosi izgradnji kreativne zajednice i promoviše kulturnu održivost. Pored glavnog programa oslikavanja murala, posetioci će moći da uživaju i u bogatom pratećem sadržaju, koji obuhvata pop-up izložbu, kreativne radionice, predavanje o permakulturi, muzičke nastupe i up-cycle.

Foto:promo

Nakon učešća na različitim grafiti jam-ovima kao jedina devojka, TKV je uvidela da su umetnice često bile izostavljane sa lista učesnica/ka zbog njihove opšte nevidljivosti, ali i nedostatka ženske zajednice u ovoj sferi umetnosti. Kao već etablirana umetnica odlučila je da iskoristi svoje iskustvo kako bi stvorila regionalnu mrežu umetnica i priliku da se one upoznaju, povežu i sarađuju. Cilj joj je bio da osnivanjem festivala stvori platformu za novonastalu zajednicu koja bi se svake godine okupljala, zauzimala prostor i otvarala put za nove generacije.

Foto:promo

Uz dvogodišnju pauzu obeleženu ograničenjima zbog pandemije COVID-19, “All Girls Graffiti Jam” se održava svake godine od 2018. kao trodnevno okupljanje street art umetnica na Dorćol Platz-u u Beogradu. Među vrednostima festivala su inkluzija i različitost, te je još jedan od ciljeva festivala stvaranje platforme za one koji su često izostavljeni i čije glasove često nemamo priliku da čujemo. Između ostalog, ovaj napor se ogleda u kontinuiranom angažovanju osoba sa invaliditetom, kao i pripadnica/ka drugih manjinskih grupa.

Foto:promo

Učesnice festivala su Kaldea (Francuska), Noel (Austrija), Jana Danilović (Srbija), Btoy (Španija), Wanda (Rumunija), Helenikus (Srbija), kao i Suzie (Mađarska), Marv, Chiks i Zmaja (Srbija), Chronik (Bugarska) i Nataša i TKV iz Srbije.

U okviru Pop-up izložbe (13-15. septembar Dorćol platz) izlagaće Okami, Heal, John, Helenikus, Yoo, Tea You. Na programu kreativnih radionica (14. septembar Dorćol platz) su Pletenje mandale sa Morphean (16-19h), ručni vez na cegerima sa BezVez (16-19h), izrada dreamcatcher-a sa Tanana Art (16-19h), kao i heklanje sa Hekler SSTRS (16-19h).

Foto:promo

Predavanje “Permakultura: Život van sistema” sa Bojanom Rtanjski vrt biće održano 14. septembra od 17 do 19 sati u Koska baru. U okviru muzičkog programa nastupaće Aska, Una Senić i Shi svako veče od 20 časova.

Bonus video: Dorćol Platz – Nastup Marka Nastića i berlinske baletske kompanije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare