Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Murali koje su tokom jula oslikavali mladi ulični umetnici Aleksandra Petković TKV, Jana Danilović, Uroš Štrboja Roš i Vuk Ðurić Endo predstavljeni su u prostoru Silosa u Beogradu, na obali Dunava.

Danilović je rekla za Tanjug da se u celosti mural nazvan „Svet kakav želiš“ sastoji od četiri fragmenta, od kojih se njen odnosi na ekologiju i brigu o životnoj sredini, a kao inspiracija poslužio joj je Dunav.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

„Delom zato što se objekat nalazi na Dunavu, a delom zato što briga za vodu je jedna od gorućih tema u svetu, pa mi se činilo da kroz personifikaciju Dunava tu temu mogu da obradim na način koji je čitljiv i prijemčiv“, navela je Danilović.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Murali na četiri silosa su visoki oko dvadesetak metara, i za Danilović spadaju među najveće koje je oslikala, a posebno ističe da su najveći izazov prilikom rada bile visoke iscrpljujuće temperature i dunavski vetar koji ju je usporavao.

Petković je rekla Tanjugu da je Dunav bio poveznica za sva četiri umetnika, a njen rad je kao temu imao obrazovanje.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

„Smatram da je želja za učenjem i istraživanjem nešto što te vodi kroz život i zato je svetionik, iza (ženske) figure simbol puta“, rekla je Petković, koja se slaže da je prilikom izrade murala najveći izazov bilo pretoplo vreme.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Silosi se nalaze uz samu obalu, što čini murale vidljivim tokom plovidbe Dunavom, a Petković ističe da je lepo kada murali postanu identitet grada.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

„Uđu u panoramu i ljudi ih prepoznaju kao deo sebe i svog grada. To je za mene najlepše. Neki radovi imaju rok trajanja, a neki ostaju malo duže“, naglasila je Petković.

Umetnike je okupila neprofitna organizacija Gaia pokret koja u Silosima razvija programe iz oblasti umetnosti, obrazovanja, rekreativnog sporta i zaštite životne sredine.

Bonus video: Džoni Racković vozi skejt po Dorćolu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar