Džejmi Li Kertis Foto:Tanjug/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

Američka glumica Džejmi Li Kertis ovenčana je počasnim doktoratom umetnosti.

Holivudskoj umetnici Džejmi Li Kertis počasni doktorat Američkog filmskog instituta uručen je na svečanosti održanoj juče u u Kineskom pozorištu u Los Anđelesu.

– Ne bih, po svim pravilima, trebalo da budem ovde. Jer, ja sam neuspešna osoba kojoj je zapala ova neverovatna čast – kazala je skromna Džejmi Li Kertis obraćajući se prisutnima, uglavnom diplomcima likovne umetnosti na svečanosti u Holivudu.

Glumici je počasni doktorat uručio Džon Karpenter, reditelj kultnog horora koji je Kertisovu proslavio – „Noć veštica“. Bio je to 1978. glumičin debi na velikom platnu, a s obzirom da je ovo ostvarenje postalo jedan od najprofitabilnijih nezavisnih filmova ikad Karpenter je ocenio na svečanosti da je zahvaljujući prvom naslovu iz ovog serijala Džejmi postala kraljica žanra, dodavši:

– Džejmi Li je bila i ostala instinktivna glumica. Potiče iz porodice s priličnim pedigreom, jer su njeni roditelji bili poznate filmske zvezde (glumci Dženet Li i Toni Kertis). Ali, i ona sama je bila, i jeste, sila prirode!

Džejmi Li Kertis, koja je 2023. ovenčana Oskarom za sporednu rolu u filmu „Sve u isto vreme“, u bogatoj karijeri igrala je, pored serijala „Noć veštica“, i u ostvarenjima, kakva su: „Voz terora“, „Kolo sreće“, „Riba zvana Vanda“, „Istinite laži“, „Šašavi petak“… Uprkos bogatoj filmografiji i nagradama na svečanosti je naglasila kako joj je bilo suđeno da podbaci, no ipak je uspela:

– Tek danas mogu da kažem da sam umetnica. Ali, nisam to mogla da kažem kada sam imala 19 godina. Tada nisam ni znala šta ću da radim. I priznajem da sam glumica postala sasvim slučajno. I moji roditelji su postali glumci slučajno…

Džejmi Li Kertis je od 10. avgusta u odabranom društvu, s obzirom da su počasne doktorate Američkog fimskog instituta proteklih godina dobili Mišel Jeo, Robert Altman, Anđela Baset, Ketrin Bigelou, Pol Šreder, Mel Bruks, Klint Istvud, Rita Moreno, Spajk Li, Džodi Foster, Kventin Tarantino

Džejmi Li Kertis Foto:Tanjug/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

A za kraj govora, kako je preneo „Varajeti„, glumica je diplomcima poručila:

– Ostanite otvoreni, ostanite slobodni, ostanite angažovani, budite puni entuzijazma. Ne budite lenji. Nemojte misliti da zaslužujete više nego što ćete dobiti. Borite se za to. Radite za to. I spasite ovaj svet, molim vas. Bog vas blagoslovio. Hvala!

Bonus video: Oskarovka Sintija Vejd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar