Foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Reditelj Kventin Tarantino, nakon velikog uspeha njegovog filma "Bilo jednom u Holivudu", napisaće i istoimeni roman, a potom i knjigu eseja "Razmatranja iz bioskopa", preneli su svetski mediji.

Kventin Tarantino potpisao je ugovor sa izdavačkom kućom „Harper Kolins“ za dve knjige: „Bilo jednom u Holivudu“ i „Razmatranja iz bioskopa“ (Cinema Speculation). Film „Bilo jednom u Holivudu“ o filmskoj zvezdi na zalasku karijere (Leonardo Dikaprio) i njegovom dubleru (Bred Pit) kojima se 1969. godine ukrštaju putevi sa sledbenicima kulta Čarlsa Mensona, bio je nominovan za 10 Oskara (osvojio ga je Bred Pit za najbolju sporednu ulogu). Reditelj sada je uradio i „novelizaciju“ tog filma.

Romani nastali po filmovima posebno su bili popularni sedamdesetih godina 20. veka. (Stariji filmofili i ljubitelji knjiga sećaju se, verovatno, serijala „Fest – romani“ kod nas.) U saopštenju nakon potpisivanja ugovora, Tarantino je naveo da su takvi romani bili „prve knjige za odrasle koje je čitao“.

„I danas me taj žanr snažno privlači. Kao ljubitelj filmskih novelizacija, sa ponosom najavljujem ‘Bilo jednom u Holivudu’ kao svoj doprinos ovoj često marginalizovanoj, a opet omiljenoj podvrsti literature. I uzbuđen sam zbog toga što mogu dalje da se bavim svojim likovima u ovom književnom poduhvatu koji će moći (nadam se) da stoji rame uz rame sa njegovim filmskim parnjakom“, naveo je Tarantino.

Izdavač „Harper Kolins“ saopštio je da će Tarantnov „dugo očekivani prvi roman, istovremeno urnebesan, izvanredan i brutalan, pun iznenađenja i ponekad šokantan“ biti objavljen u junu.

„Literarni talenat Kventina Tarantina bio je vidljiv još od njegovih prvih scenarija, ali kad vidite to koliko vešto udahnjuje život svojim likovima na stranicama i kako neprekidno iznenađuje čitaoce, čak i one koji znaju film napamet, vidite majstorskog pripovedača koji se okušava u novoj formi i osvaja je“, rekao je Noa Iker, potpredsednik i izvršni urednik ove kuće.

Kventin Tarantino Foto: Yosuke Tanaka / AFLO / Profimedia

Novinar magazina „Dedlajn“ Mark Fleming, koji je imao prilike da zaviri u odlomke knjige, kaže da će ona sezati u živote glavnih junaka, glumca Rika Daltona i njegovog dublera Klifa Buta, i pre i posle perioda prikazanog u filmu.

Tarantino se priseća Daltonovih pokušaja da prenese karijeru u Italiju, piše on, a taj izlet uključuje i uspone kao što je film „Nebraska Džim“ i padove kada se preigrao u „Ubij me brzo, Ringo, reče gringo“ i insistirao da mu plate dodatno da sinhronizuje dijaloge na engleskom sa svojim izrazitim otezanjem pri govoru svojstvenim Misuriju, ali su producenti umesto njega uzeli Pitera Fernandeza.

Među brojnim likovima na koje Dalton nailazi je i Bert Rejnolds (ovaj glumac trebalo je, inače, da igra Džordža Spana u filmu „Bilo jednom u Holivudu“, ali je preminuo u vreme dok su se još odvijale probe). Rejnolds u Tarantinovoj knjizi, navodi novinar, doživljava veliki proboj kada mu je otkazano snimanje serije „Den August“ i dobija ulogu u „Oslobođenju“. Pojavljuju se i druge stvarne ličnosti, poput TV glumca Pita Djuela ili bivših zvezda američkog fudbala Džima Brauna i Freda Vilijamsona… „Tarantino je svoj enciklopedijski mozak za takve detalje dobro iskoristio u tom spoju fikcije i zvezda iz stvarnog života šezdesetih i sedamdesetih godina“, zaključuje Fleming.

Druga knjiga, „Razmatranja iz bioskopa“ opisana je kao „duboko uranjanje u filmove sedamdesetih, bogata mešavina eseja, prikaza, ličnih beleški i izazovnih ‘šta bi bilo kad bi bilo’ jednog od najpoznatijih filmadžija i jednog od najposvećenijih ljubitelja filma“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar