Miodrag Tabački Foto:Vesna Lalić

Izložba "U glavnoj ulozi Miodrag Tabački - povodom pedesetogodišnjice rada" biće otvorena 4. aprila u 18 časova u Galeriji nauke i tehnike SANU, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

Izložbu dopisnog člana Akademije Miće Tabačkog otvoriće još uvek aktuelni predsednik SANU Vladimir S. Kostić.

Postavka u Galeriji nauke i tehnike predstaviće publici opus scenografa, kostimografa, univerzitetskog profesora i akademika, koji je autor više od 300 scenografija i 100 kostima za dramske, baletske, operske i lutkarske predstave u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu. Tokom bogate karijere ovenčan je brojnim nagradama i jedini je srpski umetnik predstavljen u „Svetskoj enciklopediji umetnosti spektakla druge polovine 20. veka“.

Na 50 panoa, za svaku godinu stvaralačkog opusa Miodraga Tabačkog, biće prikazane fotografije procesa rada, realizacija scenografije i kostima, kao i dokumenti o pedagoškim aktivnostima, izlagačkoj delatnosti, nagradama i priznanjima. Takođe će biti izloženi i crteži i slike, a kao prateći segment posetioci će imati priliku da vide i snimke izvedenih predstava u video formi, precizira se u saopštenju SANU.

Miodrag Tabački Foto:Vesna Lalić

Za 12. april u Svečanoj sali SANU biće organizovano i predavanje Tabačkog iz ciklusa „Susreti sa stvaraocima – Masterklas“, a sedam dana kasnije na istom mestu biće priređen naučni skup „Umetnik scene Miodrag Tabački: od avangarde do baroka i nazad“.

Izložba će trajati do 13. maja.

Bonus video: SANU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar