Foto: Zoran Loncarević

Akademija još uvek nije u fazi žetve, mi smo, bojim se, još uvek u fazi sejanja. Svestan da se radi o nategnutom poređenju, svejedno ne odbacujem pomisao da se naši trogodišnji izborni ciklusi mogu porediti sa manje ili više uspešnim ciklusima biološke obnove u prirodi - jedino što se, kada je SANU u pitanju, ne radi samo o prostoj biološkoj obnovi, kazao je na proslavi Dana SANU Vladimir S. Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Svečanost povodom 180 godina institucije, održana 19. novembra, protekla u znaku dodele povelja novim akademicima, među kojima su Slobodan Šijan i Dejan Mijač, ali i „upozorenjima“ predsednika SANU Vladimira S. Kostića, među kojima je i ovo:

– Svake tri godine bi dah proleće trebalo da stigne u SANU, obzirom na stav da SANU pre svega čine oni koji su bili i koji jesu njeni članovi, a na neki transcedentni način i oni koji će to tek postati, a koje iščekujemo u nadi da će Akademiji obezbediti onu diferentiu specificu, koja je tokom skoro dva veka bila njena ključna prednost, ali, ne zavaravajmo se, i njeno prokletstvo. Nisam danas više siguran kakav je pravi odnos ova dva kontrapunkta.

Na obeležavanju 180 godina SANU nije vladala samo svečarska atmosfera. Iako su Svečanu salu SANU ispunili novoizabrani akademici i članovi njihovih porodica, kao i oni stari, odavno članovi Akademije i iako je bilo i pesme i svi su se, u skladu sa proslavom „upristojili“, u pozdravnoj reči predsednika SANU provejavali su „mračni tonovi“. Predsednik SANU istakao je kako je vreme između dve Izborne skupštine bilo „dodatno opterećeno izvesnim brojem nezaobilaznih činjenica“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Čin glasanja dočekalo je samo 119 članova sa ne malim brojem realno neaktivnih akademika i nekoliko ozbiljno ugroženih odeljenja – kazao je Kostić, dodavši da nije trenutak da govori o ličnom doživljaju izvesnog neuspeha poslednjih izbora. No, ipak je izrekao i ove reči:

– Pre svega, neuspeh zbog malog broja izabranih članova, a posebno izostanka izabranih koleginica. To ćemo sami sebi tek morati da objasnimo, uz veliku utehu da su oni koji su izabrani nesumnjivo izvanredni i da šire obuhvat naše kuće – naglasio je Kostić.

Predsednik Akademije ukazao je da neki u ovom društvu priželjkuju nestanak SANU i prostačko nametanje paternalizma i da je od prošle Izborne skupštine došlo do izvesnog osiromašenja komunikacije ove institucije sa akademskom zajednicom, državom i Srpskom pravoslavnom crkvom:

–  Siguran sam da se za ove probleme mogu naći neka objašnjenja, ali ćemo raditi na njihovom prevazilaženju kao da je celokupna krivica samo naša – a nije!

Mrđan Bajić i Dejan Mijač u SANU Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik SANU uručio je povelje o izboru i znak SANU novoizabranim dopisnim članovima. I obratio se novim akademicima, među kojima su bili reditelji Slobodan Šijan i Dejan Mijač, kao i vajar Mrđan Bajić i scenograf Miodrag Tabački, ali iskrene i zaslužene čestitke pratilo je i upozorenje:

– Ne dajte da vas zavedu naši osmesi dobrodošlice, pogledajte nas u oči i videćete bar primese lisičjeg lukavstva. A opet začudo, malo ko vam se tako obradovao kao stari članovi ove kuće. Otkuda ti paradoksi? Prećutali su vam dragi prijatelji da je SANU najmanje kuća „časti i slasti“ (ili bi bar tako trebalo da bude) i mi u vama vidimo one sa kojima ćemo pristupiti, kako to činimo svake tri godine, novoj preraspodeli poslova, odgovornosti i opterećenja – preraspodeli koja neće biti zasnovana na poštenju i ravnopravnosti! Već u mesecima koji dolaze nastojaćemo da vam na leđa stavimo što više tereta, a uz to ćete morati da slušate naše tužbalice i objašnjenja da naša leđa to više ne mogu da podnesu.

Pre nego što se zaputio na koktel, sa poveljom i znaku SANU u rukama uzbuđeni Miodrag Tabački rekao nam je kako oseća samo radost i ponos:

– Radiću na unapređenju profesije i odgovaraću na sve obaveze koje se budu stavljale pred mene jer imam veru u Akademiju nauka i s puno poverenja ću biti poslušni službenik – kazao je za Nova.rs Tabački.

Mića Tabački s poveljom SANU Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Filmski reditelj Slobodan Šijan naglasio je za naš sajt da zvanje dopisnog člana SANU vidi prevashodno kao priznanje našoj celokupnoj kinematografiji:

– Za mene je ovo velika čast, jer je, bar po inteligenciji, ovo najkompetentniji žiri!

Slobodan Šijan prima značku SANU Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Akademik Matija Bećković osvrnuo se na celokupan proces, ali i na zamerke oko izbora, istakavši za naš sajt da nije pristalica mišljenja da je malo članova SANU.

– Nikada u istoriji se nisu komentarisali rezultati izbora. Tajno je glasanje, a mnogi veliki naučnici nisu izabrani iz prvog puta. Jedan od njih je bio Nikola Tesla. Od mojih savremenika za jedan glas nisu bili izabrani Nikola Milošević, Dušan Kovačević, Stevan Raičković i niko to nije komentarisao – ocenio je Bećković, koji nedostatak žena u ovom izbornom ciklusu ne prihvata, s obzirom da svi, kako kaže, „zaboravljaju“ Nataliju Naročnicku, vrhunsku naučnicu i dodaje:

– Niko u SANU nije izabran zato što je žena ili muškarac, ili nešto treće…

Bonus video:

SANU između starih principa i savremenog sveta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare