Jasmila Žbanić Foto:EPA/URS FLUEELER

Svojevrstan uvod u 28. Sarajevo film festival označiće specijalna projekcija novog filma o Emeriku Blumu i to u radnoj verziji rediteljke Jasmile Žbanić, saopštili su organizatori ove manifestacije.

Samo dan pred početak 28. Sarajevo film festivala, 11. avgusta s početkom od 20.30 časova u Ljetnom kinu Coca-Cola biće upriličena specijalna predfestivalska projekcija radne verzije filma Jasmile Žbanić o Emeriku Blumu. A ulaz na projekciju, dan pre svečanog otvaranja festivala, je besplatan, saopštili su organizatori.

Rediteljka Jasmila Žbanić i produkcija „Deblokada“ tragaju za filmskim arhivom, fotografijama i pričama o Emeriku Blumu, nekadašnjem direktoru „Energoinvesta“ i gradonačelniku Sarajeva, koji je preminuo 1984. godine. I odlučili su se, kako navode organizatori festivala, za projekciju filma koji nije u potpunosti završen. A sve to kako bi građanima Sarajeva pokazali šta su do sada našli i kako bi i sami građani mogli da pomognu u završetku filma.

Taj svojevrsni eksperiment posebno će biti zanimljiv mladima jer će im otkriti priču o Bosni i Hercegovini koja će im se činiti kao naučna fantastika, preciziraju organizatori Sarajevo film festivala.

Foto:Promo

Emerik Blum je u ratom razrušenoj Bosni i Hercegovini od malog biroa s nekoliko zaposlenih napravio uspešnu svetsku firmu Energoinvest koja je vodila Bosnu i Hercegovinu i celu Jugoslaviju napred u danas nezamislive uspehe i prosperitet. U Energoinvestu su zaposleni koristili kompjutere već sedamdesetih godina, e-mail komunikaciju naredne decenije, proizvodili su u svojim fabrikama i izvozili na sve kontinente. Svaki radnik je od firme dobijao stan i besplatan godišnji odmor.

A kako je to bilo moguće i da li su građani Bosne i Hercegovine zaboravili ko su i šta su nekada bili uz ljude kao što je Emerik Blum, pitanja su na koje odgovor traži Jasmila Žbanić.

U sinopsisu još nezavršenog filma stoji da „nakon Drugog svetskog rata u uništenoj, ruralnoj Bosni i Hercegovini, zemlji nepismenih ljudi, Emerik Blum stvara veliku i uspešnu svetsku kompaniju Energoinvest“. Takođe i da „kroz unikatni model poslovanja, različit od socijalizma Istočnog bloka i kapitalističkog Zapada, firma donosi ogroman profit i progres čitavoj Jugoslaviji“, odnosno da direktor Blum i njegovi saradnici „stvaraju čudo“!

Jasmila Žbanić Foto:EPA/AXEL HEIMKEN

O filmu o Blumu Jasmila Žbanić govorila je u intervjuu za Nova.rs objasnivši da je to storija „jednom vremenu u kojem je bilo moguće u Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji imati vrhunsku svetsku priču“:

– Blum je nevjerovatan čovjek i inspiracija, kao direktor „Energoinvesta“ od malog biroa napravio je svjetski jaku socijalističku kompaniju koja je uzimala poslove najvećim kapitalističkim svjetskim firmama. Ljudi kroz film mogu vidjeti kako su naši ljudi, pri tome mislim na ljude bivše Jugoslavije – u drugačijim okolnostima mogli praviti čuda jer su kreativni i inteligentni. Ja i dalje mislim da su na ovom prostoru ta čuda moguća, evo ako hoćete i ove Evropske filmske nagrade su to pokazale. Mi smo u maloj garaži sa dva šarafcigera uspjeli napraviti Mercedes – kazala je Žbanićeva krajem prošle godine za naš sajt.

Podetimo, 28. Sarajevo film festival biće održan od 12. do 19. augusta. Biće otvoren 12. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo, koju će voditi bosanskohercegovačka glumica Helena Vuković, i projekcijom filma koji je trijumfovao u Kanu „Trougao tuge“ Rubena Ostlunda, kojem će biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Već drugog festivalskog dana Počasnim Srcem Sarajeva biće ovenčan kultni američki reditelj i scenarista Pol Šreder, koji će održati masterklas radionicu, dok će u Ljetnom kinu Coca-Cola biti prikazan poslednji naslov iz bogatog opusa sineaste „Kockar“ s Oskarom Ajzakom u glavnoj ulozi.

Bonus video: Marjanović – Priča o Sarajevo film festivalu postaje legendarna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar