Foto: SFF promo

Sarajevo film festival, 28. po redu, biće otvoren 12. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo, koju će voditi bosanskohercegovačka glumica Helena Vuković, i projekcijom filma koji je trijumfovao u Kanu "Trougao tuge" Rubena Ostlunda, saopštili su organizatori.

Osim što će film „Trougao tuge“ Rubena Ostlunda otvoriti 28. izdanje Sarajevo film festivala, na ceremoniji 12. avgusta, uoči projekcije ostvarenja koje se diči kanskom Zlatnom palmom, švedski sineasta će dobiti nagradu Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Ostlund, koji je drugi put u karijeri u Kanu dobio Zlatnu palmu, bio je predsednik žirija Takmičarskog programa – igrani film na 25. izdanju Sarajevo film festivala.

Ceremoniju otvaranja vodiće glumica Helena Vuković, koja je priznala da je počašćena time, jer je „potajno maštala još od studentskih dana da vodi svečanost“:

– Sa nestrpljenjem i radošću očekujem 12. august! Sarajevo Film Festival je za mene jedan od najznačajnijih i najuzbudljivijih kulturnih događaja i vrijeme kada sam najviše zaljubljena u Sarajevo, koje odjednom oživi i posebno zablista. Kao mladoj glumici jako mi znači mogućnost da se sretnem s filmskim velikanima iz cijelog svijeta čiji rad me inspiriše, kao i da, gledajući pažljivo odabrane filmove svjetske i domaće kinematografije, upoznam rad svojih kolega – kazala je Helena Vuković.

Glumica, trenutno asistentkinja na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, na kojoj je diplomirala 2018. godine, debitovala je na velikom platnu u filmu Danisa Tanovića „Deset u pola“ kojim je otvoreno prošlogodišnje izdanje Sarajevo film festivala, ostvarila epizodne uloge u serijama „Kotlina“ i „Burek sa sirom“, glavnu žensku rolu u kratkometražnom filmu „Sevap“ Sabine Vajrače koji će krajem ove godine biti premijerno prikazan. Igrala je i u pozorištu, u komadima kao što su „Kralj Tvrtko“, „To nikad nigdje nije bilo“, „Gazi Husrev-beže ili: Bukagije“..

Vukovićeva nastavlja tradiciju Sarajevo film festivala da ulogu domaćina otvaranja poverava uspešnim bosanskohercegovačkim filmskim umetnicima mlađe generacije, sa željom da otkriva, podržava i promoviše mlade profesionalce, a do sada su voditelji ceremonije bili: Amila Terzimehić, Zana Marjanović, Vanesa Glođo, Alena Džebo, Marija Pikić, Belma Salkunić, Dino Bajrović, Igor Skvarica, Alban Ukaj, Ermin Bravo, Boris Ler, Adnan Hasković, Feđa Štukan.

Sarajevo film festival trajaće do 19. avgusta, a već drugog festivalskog dana Počasnim Srcem Sarajeva biće ovenčan kultni američki reditelj i scenarista Pol Šreder. Istoga dana, 13. avgusta održaće masterklas radionicu, a u Ljetnom kinu Coca-Cola biće održana specijalna projekcija poslednjeg naslova iz bogatog opusa sineaste „Kockar“ s Oskarom Ajzakom u glavnoj ulozi.

Bonus video: Bono Voks na Sarajevo film festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar