Vim Venders Sarajevo Film festival
Nemačkom reditelju Vimu Vendersu uručeno "Počasno Srce Sarajeva" na Sarajevo film festivalu Foto:FoNet/AP

Nisam bio van zemlje 18 meseci, nisam pogledao film sa drugim ljudima 18 meseci i ne mogu da verujem da konačno imam tu sreću, kazao je nemački reditelj Vim Venders sinoć nakon što je ovenčan nagradom "Počasno srce Sarajeva" na otvaranju 27. Sarajevo film festivala.

Kultni nemački sineasta uveličao je sinoć otvaranje 27. po redu Sarajevo film festivala u tamošnjem Narodnom pozorištu. Svečana ceremonija otvaranja festivala bila je potpuno u znaku Vima Vendersa, koji se u Sarajevo vratio posle tačno jedne decenije, prenose bosanskohercegovački mediji.

Vim Venders na svečanom otvaranju Sarajevo Film Festivala
Vim Venders na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Reditelj je zato, prethodno se prošetavši crvenim tepihom, sinoć izašao na scenu Narodnog pozorišta odeven u majicu sa srcem koju je dobio na festivalu 2011. godine kada je premijerno predstavio svoj dokumentarni film „Pina“ o čuvenoj koreografkinji Pini Bauš, a publici je poručio da tu majicu „nosi od tada“.

Primajući nagradu „Počasno srce Sarajeva“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti Vim Venders je istakao kako je dolazak u Sarajevo i samo priznanje „ostvarenje sna“, dodavši:

– Nisam bio van zemlje 18 meseci. Nisam pogledao film sa drugim ljudima 18 meseci. Ne mogu da verujem da smo tako srećne ruke večeras – istakao je, kako prenosi kliks.ba, Venders.

Vim Venders Sarajevo Film festival
Nemačkom reditelju Vimu Vendersu uručeno „Počasno Srce Sarajeva“ na Sarajevo film festivalu Foto:FoNet/AP

S obzirom da mu je darovana nagrada u obliku srca, veliki sineasta prokomentarisao je i kako svoje filmove „radi srcem“.

– Oči su vredan alat, ali najvažniji organ filmskog stvaraoca je njegovo srce. Srce je ono koje vidi lepotu i prezire ružnoću. Srce vidi mir, a pati zbog rata. Srce vidi istinu i prezire laži. Ovo je najlepša nagrada koju može zamisliti srce. Hvala vam!

Venders se na kraju osvrnuo i na to šta mu je najviše nedostajalo od prethodnog boravka u Sarajevu, a to su, kako je naglasio, „ljudi“.

– Nosio sam ovu majicu sa srcem ponosno deset godina, a sada odlazim s pravim srcem. Vratiću se 2031. godine – poručio je nemački sineasta nagrađen burnim aplauzom publike.

Vim Venders nije došao u Sarajevo samo da bi primio najveću festivalsku nagradu, već i da bi održao masterklas i razgovarao sa publikom. Taj susret zakazan je za ponedeljak u Narodnom pozorištu, a od danas je u nekoliko bioskopskih dvorana moguće pogledati retrospektivu njegovih filmova.

Već sutra će publika moći da vidi restaurisanu verziju filma „Hotel od milion dolara“ u Narodnom pozorištu, u ponedeljak će pre projekcije predstaviti film „Pariz, Teksas“, a nakon emitovanja ostvarenja „Alis u gradovima“ razgovaraće sa publikom.

Posetioci će biti u prilici da iste večeri pogledaju i dokumentarac „Buena vista social club“, dok je 17. avgusta na programu ostvarenje „Do kraja sveta“.

Podsetimo, Sarajevo film festival počeo je sinoć premijerama ostvarenja „Deset u pola“ reditelja Danisa Tanovića i omnibusa „Priče s kraja svijeta“, a njegovo 27. izdanje zatvara 20. avgusta premijera filma „Toma“ reditelja Dragana Bjelogrlića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar