Talibani spaljuju muzičke instrumente Foto:SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Talibanske vlasti u Avganistanu spaljuju muzičke instrumente, tvrdeći da muzika može da zavede omladinu i uništi društvo.

Ova ekstremistička grupa je zabranila muziku kada je prethodno bila na vlasti kasnih 1990-ih, a nedavno je talibanska verska policija spalila mnogobrojne muzičke instrumente u provinciji Herat, na zapadu Avganistana, navodi se u izveštaju koji je u nedelju objavila državna novinska agencija „Bakhtar“, prenosi „Dojče vele“.

Šeik Aziz al-Rahman al-Muhadžir, pokrajinski rukovodilac ministarstva za promociju vrline i prevenciju poroka, rekao je da je muzika dovela do „uništenja društva i skretanja mladih na pogrešan put“.

Talibani su zabranili nereligioznu muziku poslednji put kada su vladali zemljom 1990-ih, a na nedavno urađenim fotografijama vide se talibanski zvaničnici okupljeni oko vatre u kojoj gore muzički instrumenti – gitare, harmonike, zvučnici i drugo.

Avganistan ima veliku muzičku tradiciju pod uticajem iranske i indijske klasične muzike, a imao je i uspešnu pop muzičku scenu koja je cvetala u proteklih 20 godina, pre nego što su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. godine. U izveštaju „Dojče vele“ se navodi da se studenti i nastavnici avganistanskog Nacionalnog instituta za muziku, koji je nekada bio poznat po svojoj inkluzivnosti, od povratka talibana na vlast nisu vratili na nastavu, a mnogi muzičari su pobegli iz zemlje.

Bonus video: Talibani ruše tvrđavu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar