Džon Sevidž i Mileta Poštić Foto: V. Veličković

Uzbudljivo i magično bilo je sinoć u Srpskom narodnom pozorištu na otvaranju novog internacionalnog filmskog festivala – Novi Sad film festival koji će u četiri dana okupiti reditelje, glumce i filmske radnike sa čak četiri kontinenta.

Za sjajnu atmosferu pobrinula se i glumica Nina Seničar koja se našla u ulozi voditeljke otvaranja, te tako svečano najavila jedan nov početak.

Dodeljene su i nagrade – glumica Mira Banjac laureat je za doprinos nacionalnoj filmskoj kinematografiji, dok je glumac Džon Sevidž laureat za doprinos svetskoj. Nakon ceremonije, publika je gledala višestruko nagrađivani film „El Santo“ Augustina Carbonerea, koji je svoju prvu internacionalnu projekciju imao upravo u Novom Sadu, u okviru Novi Sad film festivala. Ovom prilikom Carbonere je istakao da kada je počeo da radi film nije ni sanjao da on može da dospe na čarobno mesto poput Novog Sada.

Foto: V. Veličković

– Mislim da su ovakvi festivali sjajna stvar jer možemo da dobijemo povratne informacije od različitih ljudi koji pripadaju kulturama koje ne poznajem, možemo da se povežemo, upoznamo, a možda i radimo zajedno. Bili smo izuzetno uzbuđeni kada smo primili poziv za festival, puni entuzijazma, osetili smo da Novi Sad želi da vidi naš projekat – istakao je Carbonere.

Programski selektor Nikola Spasić kazao je da je izuzetno radostan što će svoju strast prema filmu imati prilike da podeli sa svima, te da su filmovi koje će publika gledati u narednim danima, veliko otkriće.

Dalibor Rožić i Džon Sevidž Foto: V. Veličković

– Dok sam gledao filmove, uživao sam u svakom trenutku ovih krajnje različitih umetničkih dela i u specifičnostima autorskih izraza njihovih stvaralaca. Radujem se što će Novi Sad u narednim danima živeti i disati kao filmski grad, a želim mu da se to ne završi festivalom, već da taj duh ostane i živi tokom cele godine – rekao je Spasić, dok je direktor festivala Vanja Hovan rekao da Novi Sad film festival otvara nove prostore u filmskoj ponudi Grada Novog Sada.

– Između bogatog nasleđa prethodnih i nekih budućih filmskih festivala, NSFF svoj prostor traži kroz komunikaciju sa internacionalnim filmadžijama i kroz programe rasterećene klasičnih festivalskih formi. Shodno tome, pored neizostavnog prikazivačkog dela, NSFF kreira ambijent za filmski industry program i formalniji protok kako ideja, tako i neposredne saradnje filmskih stvaralaca sa, možda zvuči pretenciozno, ali verujte moguće je, svih svetskih meridijana – istakao je Hovan.

Foto: V. Veličković

Publika će u okviru Novi Sad film festivala, do 24. septembra gledati internacionalne autorske filmove, filmske omaže kultnim rediteljima, eko-filmove i druga filmska ostvarenja, koje nije imala priliku da vidi do sada.

Danas na programu..

Drugi dan festivala rezervisan je za sjajna ostvarenja poput specijalne projekcije „Le prince des mers“, „Pensive“, „Proesteror(n)“, „Zima jednog proleća“, „Drugi avgust“, „Guguto memeto“, „Alfavil“.

Kako je jedan od primarnih ciljeva Novi Sad film festivala povezivanje filmskih produkcijskih studija, studija za animaciju i vizuelne efekte, IT stručnjaka, reditelja, scenarista, producenata, distributera, kao i čitave filmske zajednice, u Kulturnom centru Novg Sada danas će biti održani i paneli „Vizuelni efekti u filmskoj industriji“, „Cinematics“, a u Novi Sad stiže i Mahnwoo Kwon, predstavnik čuvenog Busan Content Marketa, lider jedne od najvećih međunarodnih platformi koja se bavi promocijom i razmenom filmskog, televizijskog, animiranog i drugog sadržaja, te podstiče saradnju između filmskih radnika iz celog sveta.

Večeras će publika uživati i u muzičkom programu – nastupu di-džeja Dejana Milićevića kao i beogradske grupe Vrooom.

Bonus video: Bono Vox i The Edge na otvaranju 29. Sarajevo film festivala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar