Foto:FEST

Ovogodišnji 51. Fest biće otvoren sutra uveče u 19 časova kada će crvenim tepihom u mts Dvorani prošetati uvažene zvanice, počasni gosti i žiri jedne od najvažnijih filmskih smotri kod nas.

Na svečanom otvaranju biće uručene nagrade „Beogradski pobednik“ Lordanu Zafranoviću i Dan Tani, a očekuje se da će se pojaviti i Vinko Brešan, Katerina Tana, Jovana Stojiljković, Petar Benčina, Stefan Arsenijević, Jelena Gavrilović, Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Nina Ognjanović i mnogi drugi…

Najnovije ostvarenje francuskog autora, Fransoa Ozona, krimi drama „Zločin je moj“ (Mon crime) otvoriće 51. Fest, a karte su uveliko rasprodate. Glavne junakinje igraju mlade nade francuske kinematografije, Nadia Tereskiević i Rebeka Marder, rame uz rame sa slavnim kolegama Izabel Iper, Fabrisom Lukinijem, Denijem Bunom i Andreom Disolijeom.

Fransoa Ozon je ranije istakao da je film, u suštini, priča o „trijumfu sestrinstva“ i da je svojevrsno odavanje počasti radovima Žana Renoara, Fransoe Trifoa, Ernsta Lubiča i Frenka Kapre, naročito američkim romantičnim komedijama iz tridesetih godina prošlog veka. Lik Izabel Iper inspirisan je glumicom Sarom Bernar.

– Na mene je uticalo i to kako su Amerikanci prikazivali Pariz toga vremena, kao što je film „Viktor/Viktorija“ Blejka Edvardsa – rekao je Ozon.

Fasbinderova muza Barbara Sukova i glumačka legenda Udo Kir dobitnici su međunarodnog počasnog Beogradskog pobednika i biće gosti festivala. Na programu će se naći njihova najnovija ostvarenja „Dalilend“ i „Moj komšija Adolf“.

Velikan nemačkog glumišta, Udo Kir, ostvario je zapaženu evropsku i holivudsku karijeru koju i dalje ispisuje nesmanjenim tempom. Radio je sa Polom Morisijem (Flash for Frankenstein, Blood for Dracula), Dariom Arđentom (Suspirija), Rajnerom Vernerom Fasbinderom (Treća generacija, Lili Marlen, Lola) i na skoro svim filmovima Larsa fon Trira.

Foto: Matt Baron/BEI / Shutterstock Editorial / Profimedia, Christoph Hardt / imago stock&people / Profimedia

Na američkom kontinentu debitovao je u filmu Gasa van Santa „Moj privatni Ajdaho“ (1991). U njegovoj filmografiji su i holivudski hitovi poput „Ejs Ventura: Detektiv za kućne ljubimce“, „Džoni Mnemonik“, „Kraj nasilja“, „Armagedon“…

Do sada je ostvario preko 275 uloga na velikim i malim ekranima. Pored ostvarenja „Moj komšija Adolf“ Leona Prudovskog, u okviru FEST klasika biće održana počasna projekcija filma „Znak đavola“ Mihaela Armstronga. Reč je o hororu zapadnonemačke produkcije snimljenom 1970. u Jugoslaviji, u kojem mu je partnerka bila Olivera Vučo. Želja Uda Kira je bila da se upravo ovaj film nađe na programu FEST klasik.

Tokom deset dana publika će imati priliku da pogleda 113 filmova iz 39 zemalja, od čega 107 premijerno, u okviru devet programskih celina: Gala, Gala +, FEST masters, FEST 51, Takmičarski program, FEST fokus, FEST specijal, FEST klasik i FEST intro. Program FEST-a održavaće se na šest beogradskih lokacija u devet bioskopskih dvorana: mts Dvorani (sale 1 i 6), Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra, Jugoslovenskoj kinoteci, Sinepleksu Ušće (sale 1 i 2) i Sinepleksu Galerija Beograd (sale 5 i 7).

Od ekskluziva ovogodišnjeg Festa svakako ne treba propustiti ostvarenja „Opstanak dobrote“ i „Totem“, koja stižu samo nekoliko dana nakon svetske premijere na jednoj od najznačajnijih filmskih smotri – Berlinalu. Takođe, gledaoci Festa će moći da pogledaju najnovija ostvarenja autorki iz čak 17 zemalja: Srbije, Hrvatske, Italije, Francuske, Nemačke, Holandije, Belgije, Švajcarske, Rusije, Turske, Azerbejdžana, Maroka, Kanade, SAD, Čilea, Meksika i Nigerije.

Jedan od četiri dokumentarna filma Festa na koje treba obratiti pažnju je i švajcarsko-nemačko ostvarenje „Voleti Patrišu Hajsmit“ Eve Vitije koje nam, prvi put, otkriva stvarnu privatnu ličnost čuvene autorke krimi romana.

Kompletan program sa svim lokacijama, satnicama i cenama karata, može da se preuzme u PDF izdanju na www.fest.rs 

Bonus video: Jovana Stojiljković u žiriju Festa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar