Nastasja Kinski i Barbara Sukova Foto: HENDRIK SCHMIDT / AFP / Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Na 51. izdanje FEST-a stižu dve čuvene nemačke i svetske glumice, Nastasja Kinski i Barbara Sukova, potvrđeno je za Nova.rs.

Ćerka Klausa Kinskog, Nastasja Kinski, u svet glume ušla je još kao tinejdžerka. Već prva glavna uloga u filmu Romana Polanskog „Tesa“ donela joj je slavu i nagrade („Zlatni globus“), a potom je stekla kultni status sa filmovima „Ljudi mačke“ Pola Šredera“ i „Pariz Teksas“ Vima Vendersa. Organizatori Festa će u Kinoteci prirediti i specijalnu projekciju velikog hita Nastasje Kinski „Tesa“.

Jedna od najuspešnijih evropskih glumica, Barbara Sukova probila se na filmsku scenu kao muza slavnog Rajnera Vernera Fasbindera (Berlin Aleksanderplac, Lola), dok su joj uloge u filmovima Margarete fon Trote, „Olovna vremena“ (1981) i „Roza Luksemburg“ (1986) donele odličja za najbolju glumicu Venecijanskog, odnosno Kanskog filmskog festivala.
Igrala je i u brojnim evropskim koprodukcijama, kao što su „Evropa“ i „Putnik“, dok je u Holivudu zablistala u ostvarenjima „Sicilijanac“ Majkla Ćimina, „M. Baterflaj“ Dejvida Kronenberga, „Džoni Mnemonik“ Roberta Longa, „Kolevka snova“ Tima Robinsa, „Romansa i cigarete“ Džona Turtura, „Atomska plavuša“ Dejvida Liča…

Barbara Sukova i glumačka legenda Udo Kir dobitnici su međunarodnog počasnog Beogradskog pobednika na 51. FEST-u.

Na programu FEST-a naći će se njihova najnovija ostvarenja, „Dalilend“ i „Moj komšija Adolf“, a u čast počasnih nagrada, u okviru selekcije FEST klasik, biće prikazani i filmovi „Lola“ i „Znak đavola“ u kojima su ostvarili kultne uloge.

51. FEST svečano će biti otvoren 24. februara u 19.30 u mts Dvorani međunarodnom premijermo filma „Zločin je moj“ Fransoa Ozona. Na zatvaranju 5. marta u 19.30 u mts Dvorani, nakon dodele nagrada biće prikazan poslednji film Puriše Đorđevića, „Usta puna zemlje“.

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma u znak sećanja na Purišu Đorđevića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar