Foto: Promo/Palić

Ovogodišnje, 29. izdanje Festivala evropskog filma Palić biće svečano otvoreno na Letnjoj pozornici Palić sutra 16. jula u 21 čas. Na otvaranju će biti uručena nagrada "Aleksandar Lifka" našem proslavljenom piscu, scenaristi i reditelju Dušanu Kovačeviću, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Po završetku svečane ceremonije, glavni takmičarski program biće otvoren projekcijom filma „Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša“ reditelja Andreasa Dresena. U ovom ostvarenju Rabije Kurnaz, domaćica i brižna majka, očajnički želi da pomogne svom sinu. Odlazi u policiju, obaveštava nadležne, ali nailazi na njihovo nerazumevanje. Uprkos svim nedaćama nešto zaista neverovatno se dešava. Ovaj film biće reprizno prikazan narednog dana u Bioskopu Eurocinema u Subotici, u 12 časova.

Glavni takmičarski program nastavlja se u nedelju 17. jula na Letnjoj pozornici Palić, projekcijama filmova „Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića (21h, van konkurencije) i „Ne“ Ditriha Brugemana (23h).

Takmičarski program „Paralele i sudari“ biće otvoren u nedelju, 17. jula u Bioskopu Abazija na Paliću, projekcijama filmova „Budale“ Tomaša Vasilevskog (17h) i „Vizija leptira“ Maksima Nakonečnija (19h).

Foto: Promo

Program „Ukrajina u fokusu“ počinje istog dana od 17 časova u Bioskopu Eurocinema u Subotici, gde će biti prikazan dokumentarni film „Kiša nikad neće prestati“ Aline Gorlove. Film prati dvadesetogodišnjeg Andrija Sulejmana dok on pokušava da obezbedi svoju budućnost i bori se sa posledicama oružanih sukoba. Od građanskog rata u Siriji do sukoba u Ukrajini, Andrijev život prošaran je naizgled večnim tokom života i smrti. Ovaj film predstavlja očaravajuće vizuelno putovanje kroz neprekidnu smenu rata i mira.

Foto: Promo

Nakon ove projekcije, ostvarenje „Za dobrim stvarima vredi plakati“ Kristine Grošan otvoriće program u selekciji „Novi mađarski film2, u Bioskopu Eurocinema od 19 časova.

Selekciju „Eco Dox“, u nedelju 17. jula u Art bioskopu „Lifka“ u Subotici, otvoriće film „Životinja“ Sirila Diona, u kome tinejdžeri Bela i Vipulan putuju svetom i upoznaju naučnike i aktiviste kako bi otkrili i pronašli način za suživot sa drugim vrstama. Na istom mestu od 19 časova, u selekciji „Novi evropski dokumentarni film“ na programu je film „Ako si muškarac“ Simona Panaja.

U selekciji Mladi duh Evrope, u Bioskopu Abazija će od 23 časa biti prikazan omnibus „Izgubljeno-nađeno“ iz 2005. godine, koji su režirali Stefan Arsenijević Nadežda Koseva, Mait Laas, Kornel Mundruco, Kristijan Munđu i Jasmila Žbanić. Tema generacije provlači se kroz film kao crvena nit, odražavajući novu sliku koju o sebi stvara šest mladih filmskih umetnika u centralnoj i istočnoj Evropi, te posmatra tradiciju i narodne priče na novi način. U nastavku ovog programa, u 23.55 na repertoaru je film „Brutalija, dani rada“.

U selekciji „Zsigmond Vilmos“, u bioskopu Abazija na Paliću će od 15 časova biti prikazani kratki filmovi „Sumrak“ Balinta Biroa, „Nesreća“ Bogdana Herkaliuka, „Drugi mesec“ (Juanma F. Pozzo) i „Ostala je samo noć“ Anžea Grčara.

Kao specijalna projekcija, u Bioskopu Abazija na Paliću će od 21h biti prikazan film „Plavi Cvijet“ Zrinka Ogreste, čija radnja prati sredovečnu Mirjanu, službenicu u zagrebačkoj fabrici konca. Na dan skromne svečanosti na kojoj će primiti priznanje za dvadesetogodišnjicu rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvetljavaju delove njenog života koji je iza nje, onog koji vodi i života koji joj predstoji.

Bonus video: Katarina Radivojević – Zbog čega treba posetiti 29. FEF Palić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar