Foto: Sarajevo Film Festival/Promo

Ako je verovati filmskim i televizijskim profesionalcima, koji su bili članovi strukovnog žirija 29. Sarajevo flm festivala dve su serije obeležile godinu u regionu - "Kotlina" i "Mama i tata se igraju rata 2".

Iako je u konkurenciji bilo dosta serija iz Srbije, Bosne i Hercegovine, njih 19 apsolutni trijumf na večerašnjoj ceremoniji dodele nagrada Srce Sarajeva za TV serije ostvarile su „Kotlina“ i „Mama i tata se igraju rata 2“. Prva, bosanskohercegovačka serija odnela je gotovo sve nagrade u kategoriji drame na dodeli u sarajevskom hotelu Hils, dok je srpska TV serija ovenčana silnim priznanjima u kategoriji komedije u okviru 29. Sarajevo film festivala.

Ekipa serije „Kotlina“ Foto: Instagram/sarajevofilmfestival

Srce Sarajeva za najbolju režiju za epizodu dramske serije osvojili su ravnopravno Danis Tanović i Aida Begić koji potpisuju seriju „Kotlina“.

Ista serija laureat je nagrade za najbolji dramski scenario, a podelili su je Tanović, Amra Bakšić Čamo, Nikola Kuprešanin i Adnan Lugonić.

Na večerašnjoj ceremoniji ovoj bosanskohercegovačkoj seriji pripalo je još značajnih priznanja. Feđa Štukan proglašen je tako najboljim dramskim glavnim glumcem za rolu u „Kotlini“.

Feđa Štukan Foto: Instagram/sarajevofilmfestival

Za najbolju režiju komedije nagradom je ovenčan Gordan Kičić za projekat „Mama i tata se igraju rata 2“, kao i za scenario ovog projekta, podelivši priznanje sa Gvozdenom Đurićem i Markom Manojlovićem. Kičić je dobio još jedno priznanje – za najbolju glavnu mušku ulogu u komediji, takođe za „Mama i tata se igraju rata 2“, a njegova partnerka u ovom TV naslovu Nina Janković ostvarila je najbolju glavnu žensku rolu u komediji. Ova serija dobila je i Srce Sarajeva za najbolju komediju.

Gordan Kičić prima Srce Sarajeva Foto: Instagram/sarajevofilmfestival

Beogradskoj glumici Jovani Stojiljković pripalo je Srce Sarajeva za najbolju glavnu glumicu u drami i to za ulogu u TV seriji „Vera“.

Jovana Stojiljković prima nagradu Foto: Instagram/sarajevofilmfestival

Najbolju žensku epizodnu ulogu u dramskoj seriji ostvarila je Ida Keškić za „Kotlinu“, a muški pandan joj je Boris Ler takođe za „Kotlinu“.

Zvezda u usponu, kad je drama u pitanju, jeste Denis Murić zbog role u seriji „Zlatni dečko“. A još jedna zvezda u usponu, ali ovoga puta u kategoriji komedije je mladi Aleksej Bjelogrlić za ulogu u seriji „Mama i tata se igraju rata 2“.

Bonus video: Bono i Edž u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar