Scena iz filma Oluja Foto:Sever Zolak/Nikola Žakula

Čuveni filmski kritičar zagrebačkog "Jutarnjeg lista" Nenad Polimac, osvrnuo se na film "Oluja" koji je skoro imao svoju premijeru u Srbiji, i konstatovao da film nema gledanost kakva se očekivala.

„Već drugu nedelju beleži pad broja gledalaca od 40 posto, što nije baš dobro: nade producenata bile su da će se film vrlo brzo popeti do 100 hiljada gledaoca, pa i puno preko toga. Za sada je još prerano praviti definitivne prognoze, ali ukoliko se silazna kriva nastavi, nema ništa od megahita koji bi ugrozio rezultate serijala „Južni vetar“ ili „Montevideo“, piše Polimac.

On dodaje da film nije usmeren na ideološku propagandu, ali da je problem što traje 160 minuta i sažet je od televizijske serije koja ima 12 epizoda.

„Reditelj Radunović (inače iskusan pomoćnik režije, a često je radio i za televiziju) hteo je što više snimljenog materijala da strpa u film, što je rezultiralo izvesnom nerazumljivošću. Ima tu i flešbekova bez kojih se moglo, a i sporednih likova koji samo smetaju, ali serija će možda ispraviti sve te propuste“, smatra Polimac i dodaje:

„Nije baš zdrava nova linija srpskog filma koja se bavi avetima prošlosti: počela je ne baš impresivno „Darom iz Jasenovca“ Predraga Antonijevića, „Oluja“ se na nju naslanja iako je nešto manje patetična, a u jesen (ili ko zna kada) očekuje nas novi film Lordana Zafranovića „Zlatni rez 42“, opet o Jasenovcu, inspirisan scenarijem Arsena Diklića iz druge polovine šezdesetih. Rekao bih da će mlada generacija koja danas zalazi u multiplekse više uživati u „Južnom vetru“ i takvoj vrsti atrakcija, dok će „Oluju“ prepustiti svojim roditeljima, koji baš ne odlaze u bioskope“, zaključuje Polimac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar