Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nemam komentar. Sve ono što je napisano i rečeno u reagovanjima strukovnih udruženja i asocijacija, kao i profesora FDU, delim kao mišljenje i vrednosti za koje se borim, kaže za Nova.rs reditelj Srdan Golubović o napadima na njega poslednjih dana u tabloidima.

Reditelj Srdan Golubović je, nakon što je javno izneo sumnje da su napravljeni propusti pri izboru srpskog kandidata za Oskara, u prorežimskim tabloidima optužen da „sabotira film o Jasenovcu“, a da „lobira za film o genocidu u Srebrenici“.

„Ovako prolazite u Srbiji ukoliko se zalažete za transparentnost, poštovanje pravila i legitimnost u odlukama državnih…

Posted by Jelena Mitrovic on Thursday, 3 December 2020

Asocijacija filmskih reditelja Srbije odmah je najoštrije osudila napade na Golubovića zbog toga što je izneo svoje stavove, nazivajući ih “sramotnim medijskim linčom zasnovanom na lažima“.

„Srdan Golubović je odmah zatim javno, u dnevnom listu koji se prodaje na svakoj trafici u ovoj zemlji okarakterisan kao ‘izrod srpski’, kao neko kome ‘ništa nije sveto pa ni žrtve logora’, jednom rečju kao neprijatelj“, navedeno je u saopštenju Asocijacije filmskih reditelja Srbije, uz pitanje „čiji je Srdan Golubović neprijatelj“.

Takođe, Asocijacija je osudila i „medijski linč naše istaknute glumice Seke Sablić i kolege Dragana Bjelogrlića koji je stao u njenu odbranu“.

U saopštenju je istaknuto da društvo u celini mora da dopusti pojedincu da ima sopstveni stav i da ima pravo da taj stav iznese, ne osećajući bilo kakve posledice, jer je to osnovni princip slobode govora i nečeg što se može nazvati demokratskim društvom.

Podršku Goluboviću pružili su i profesori Fakulteta dramskih umetnosti zajedničkim saopštenjem sa više od 40 potpisa istaknutih ličnosti iz akademskog i javnog života.

„Skrećemo pažnju da ovakav govor mržnje, koji targetira pojedinca, svoj opasni potencijal zasniva na podsticanju sukoba i konflikata, ali i duboko ukorenjenim stereotipima i predrasudama našeg društva. Svojim agresivnim tonom tabloidni napadi, kojima je Srdan Golubović izložen, praktično legitimizuju fizičke nasrtaje na odabrane mete. Oslanjajući se na jezik sukoba i dehumanizujući pojedinca, tabloidna štampa ovakvim tekstovima normalizuje agresivan i ugrožavajuć odnos koji se sa stranica novina preliva u stvaran život, ugrožavajući bezbednost svakog pojedinca koji javno iskazuje svoj stav i mišljenje“, navedeno je, između ostalog, u saopštenju.

I reditelj Goran Marković se, govoreći o napadima na glumce Seku Sablić i Dragana Bjelogrlića, osvrnuo na napade na Golubovića.

– Najnoviji slučaj napada državnih tabloida na Srdana Golubovića, jednog od najboljih filmskih reditelja koje imamo, samo je jedno u nizu zlodela ostrvljenih mračnjaka. Jedino što su umetnici malo drugačiji od ostalih; po definiciji onoga čime se bave oni veruju u istinu i drže do sebe – rekao je Marković ističući da je „slomiti pravog umetnika jako, jako težak posao“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare