Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kao nastavnici i saradnici Fakulteta dramskih umetnosti, ali i kao građani Srbije koji veruju u snagu i važnost slobode izražavanja, želimo da pružimo podršku našem kolegi, Srdanu Goluboviću, redovnom profesoru Katedre za filmsku i televizijsku režiju i istaknutom srpskom reditelju, koji je predmet brutalnih napada tabloida, ističe se na početku saopštenja koje je potpisalo više od 40 istakniutih ljudi iz našeg javnog i akademskog života.

U dnevnim novinama, bliskim vlastima, Srdan Golubović je optužen “da sabotira film o Jasenovcu i da promoviše film o genocidu u Srebrenici”. Razlog za napad na Golubovića je njegov javno iskazan stav da su prilikom izbora srpskog kandidata za Oskara napravljeni propusti.

„Ovako prolazite u Srbiji ukoliko se zalažete za transparentnost, poštovanje pravila i legitimnost u odlukama državnih…

Posted by Jelena Mitrovic on Thursday, December 3, 2020

Nastavak saopštenja nastavnika i saradnika Fakulteta dramskih umetnosti prenosimo u celosti:

– Napadi na Srdana Golubovića odvijaju se u prepoznatljivom maniru tabloidne komunikacije zasnovane na neimenovanim izvorima, netačnim podacima, manipulisanju kontekstom i izostavljanju činjenica. Podsećamo da su proteklih meseci i druge naše kolege – Goran Marković, Nebojša Romčević, Janko Baljak – takođe bili izloženi grubom vređanju ne samo tabloidne štampe, već i sa pozicija javnih državnih službenika. Ako se tome dodaju i poslednji napadi na dramske umetnike, Jelisavetu Seku Sablić i Dragana Bjelogrlića, jasno je da su ugroženi istaknuti pojedinci koji se usude da kritički i uz jasne primedbe analiziraju loše pojave u drustvu.

Skrećemo pažnju da ovakav govor mržnje, koji targetira pojedinca, svoj opasni potencijal zasniva na podsticanju sukoba i konflikata, ali i duboko ukorenjenim stereotipima i predrasudama našeg društva. Svojim agresivnim tonom tabloidni napadi, kojima je Srdan Golubović izložen, praktično legitimizuju fizičke nasrtaje na odabrane mete. Oslanjajući se na jezik sukoba i dehumanizujući pojedinca, tabloidna štampa ovakvim tekstovima normalizuje agresivan i ugrožavajuć odnos koji se sa stranica novina preliva u stvaran život, ugrožavajući bezbednost svakog pojedinca koji javno iskazuje svoj stav i mišljenje.

Ono čega smo svesni kao građani srpskog društva danas, to je kontinuirani porast govora mržnje u javnom prostoru. Zapaljiv, pežorativni jezik tabloida, agresivni izrazi, otvoreni napadi i uvredljivi tonovi ovog puta su za svoju metu odabrali Srdana Golubovića, ali već sutra to može biti bilo koji drugi pojedinac koji svojim idejama ili delovanjem ugrozi uske interese grupa koje u našem društvu poseduju političku i ekonomsku moć.

Obračunavajući se, bez argumenata i emocionalno, sa neistomišljenicima, označavajući ih kao „druge“ i „protivnike“, ovakvi napadi produbljuju postojeće podele i konflikte, urušavaju same osnove demokratije i slobode mišljenja, govora i delovanja, podstiču dalju antagonizaciju i otvaraju put nasilja u društvu. To nije društvo u koje verujemo, nisu vrednosti kojima podučavamo naše studente i studentkinje i naša je obaveza da o tome javno govorimo.

Zato iskazujemo svoju solidarnost sa Srdanom Golubovićem, pokazujući i na taj način da od borbe za slobodno, pristojno, civilizovano i otvoreno društvo ne odustajemo.

Jelisaveta Tatić Čuturilo
Janko Baljak
Ana Martinoli
Goran Marković
Miloš Pavlović
Predrag Velinović
Dragan Veselinović
Oleg Novković
Darko Bajić
Ivan Stefanović
Srđan Koljević
Đorđe Milosavljević
Vladan Pavić
Narcisa Darijević Marković
Andrijana Stojković
Stefan Arsenijević
Maja Miloš Samolov
Nikola Ležajić
Stefan Ivančić
Dušan Petrović
Darijan Mihajlović
Kokan Mladenović
Snežana Trišić
Nebojša Romčević
Ivan Medenica
Nevena Daković
Aleksandar S. Janković
Vlatko Ilić
Irena Ristić
Aleksandra Milovanović
Ksenija Radulović
Ognjen Obradović
Mirjana Nikolić
Milena Dragićević Šešić
Dragana Čolić Biljanovski
Maja Ristić
Nina Mihaljinac
Milica Spasojević
Jovana Karaulić
Tatjana Nikolić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare