Izbor ovogodišnjeg kandidata Srbije za nagradu Američke filmske akademije “Oskar” pratio je niz problema koji se odnose na ispunjavanje kriterijuma i transparentost procesa, ocenio je reditelj Srdan Golubović u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S i naglasio da iako su možda formalno pravno ispunjeni svi uslovi, suštinski to nije učinjeno.    

On je podsetio da javnosti nije na vreme bio poznat sastav komisije koja bira kandidata, kao i da tom prilikom nije poštovan dogovor koji Filmski centar ima  sa filmskim udruženjima, kao i da je sam Filmski centar kršio svoja pravila u vezi sa izborim.

„Nas zanima šta se desilo u komisiji, zašto je jedan član na samom početku rada izašao iz komisije, pa je komisiji u nedelju dana po njenom formiranju napustila još jedna članica. Da li je komisiji predočen dokument o kriterijumima koji podrazumevaju učešće i nagrade na velikim festivalima i međunarodni život filma? I zašto to Filmski centar nije tražio“ upitao je Golubović.

On je takođe doveo u pitanje transparentnost izbora i činjenicu da li je izabrani film ispunio kriterijume, koje je upravo uspostavio Filmski centar Srbije, da ima sedam dana distribuciju u svojoj zemlji, da  ima javno prikazivanje, reklamiranje filma, kao i kritike i tekstove o filmu u medijima.

Izabrani film, kako je ocenio Golubović, nije imao distribuciju po Srbiji, već samo prikazivanje u Domu kulture u Gračanici.

„Film ‘Dara iz Jasenovca’ nije javno prikazan u Srbiji, nije bio dostupan stručnoj niti široj javnosti u zemlji. Sedmodnevno prikazivanje u Domu kulture u Gračanici nije javno prikazivanje, jer su termini njegovog prikazivanja objavljeni tek naknadno pod pritiskom javnosti, pošto su se pojavile kritike da nije bilo javnog prikazivanja“ podsetio je.

On je naveo da možda prikazivanje u Domu kulture u Gračanici može formalno da bude dovoljno, ali da ono to suštinski nije, jer javno prikazivanje filma predstavlja prikazivanje u celoj zemlji i tekstove o njemu.

Podsetio je da je premijera filma “Dara u Jasenovcu” zakazana za april naredne godine i da će on imati svoj javni život tek 2021. godine.

„Možda je to s pravnog aspekta ispravno, ali ovo jeste vrsta odmane javnosti i jedan etički nekorektan odnos prema kolegama. Poštujem Predraga Antonijevića kao kolegu i reditelja, ali je ovo pitanje legalnosti jednog procesa i fer pravila koja bi trebalo da važe među profesionalcima” zaključio je Golubović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare