Goran Marković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vučić u prve redove istura najgluplje i najprimitivnije da pljuju po umetnicima i onda se pravi nevešt. Te moralne nakaze u stvari samo reprodukuju njegove bolesne misli i poslušno ponavljaju ono što on govori, prva je reakcija reditelja Gorana Markovića za Nova.rs na sinoćno gostovanje Aleksandra Vučića na RTS-u tokom kojeg je komentarisao sramne napade poslanika svoje stranke Marka Atlagića na Seku Sablić. Marković se osvrnuo i na najnovije razapinjanje reditelja Srdana Golubovića u tabloidima bliskim vlasti.

Iako je predsednik Srbije rekao da nije saglasan sa načinom na koji se poslanik SNS Marko Atlagić obratio glumici Seki Sablić, odmah je njegov nastup relativizovao izjavom da je glumica dala politički intervju NIN-u.

Uprkos Vučićevoj oceni da je „politički pogrešno“ da Atlagić karakteriše Seku Sablić, on je dodao da se ni sa jednom rečenicom glumice, izrečenom u intervjuu za ovaj nedeljnik „ne bi saglasio“, što reditelj Goran Marković tumači rečima da se predsednik Srbije „pravi nevešt“.

– Vučić u prve redove istura najgluplje i najprimitivnije da pljuju po umetnicima i onda se pravi nevešt. Te moralne nakaze u stvari samo reprodukuju njegove bolesne misli i poslušno ponavljaju ono što on govori – kaže Marković za Nova.rs i dodaje:

– Radi se o klasičnoj sekti koja od svojih robova pokušava da usisa sve što da može iskoristi. A ostale, koji ne pristaju na sramni položaj, nastoji da ponizi i zaplaši – naglašava pozorišni i filmski reditelj i profesor.

Ne zadržavajući se samo na Vučićevom komentaru koji se tiče intervjua Seke Sablić, Marković se osvrće i na najnoviji napad na reditelja Srdana Golubovića. Filmski režiser je, podsetimo, pre dva dana, reagujući na izbor ovogodišnjeg kandidata Srbije za nagradu Američke filmske akademije „Oskar“, ocenio da ju je pratio niz problema koji se odnose na ispunjavanje kriterijuma i transparentnost procesa. To se pre svega odnosi na činjenicu da izabrani film „Dara iz Jasenovca“, kako je naglasio Golubović, nije imao distribuciju po Srbiji već samo prikazivanje u Domu kulture u Gračanici.

– Najnoviji slučaj napada državnih tabloida na Srdana Golubovića, jednog od najboljih filmskih reditelja koje imamo, samo je jedno u nizu zlodela ostrvljenih mračnjaka. Jedino što su umetnici malo drugačiji od ostalih; po definiciji onoga čime se bave oni veruju u istinu i drže do sebe – podseća Goran Marković, uz opasku da je „slomiti pravog umetnika jako, jako težak posao“.

I zato na kraju upućuje ovu poruku:

– To sekta i njen guru moraju shvatiti. Da su malo čitali, znali bi da je Mihail Bulgakov rekao: „Rukopisi ne gore“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare