Marko Atlagić, Ivica Dačić, Dragan Bjelogrlić, Foto: Printscreen/YouTube/СРБИН.инфо, Arhiva

"Tražimo od vas, gospodine Dačiću, da kao predsednik Narodne skupštine Republike Srbije osudite i zaustavite blaćenje, pretnje i progone upućene umetnicima zbog razlike u mišljenju čija je sloboda garantovana Ustavom, jer je to na štetu duhovnog i civilizacijskog razvoja našeg društva. Vaše neizjašnjavanje moglo bi se tumačiti kao saučestvovanje”, navodi se u otvorenom pismu Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Udruženje dramskih umetnika Srbije je, nakon što je poslanik SNS Marko Atlagić u Narodnoj skupštini sasuo niz uvreda upućenih glumici Jelisaveti Seki Sablić i njenom kolegi Draganu Bjelogrliću reagovalo je protestnim pismom adresiranim na predsednika parlamenta Ivicu Dačića. Otvoreno pismo prenosimo u celosti:

„Poštovani gospodine Predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije,

Udruženje dramskih umetnika Srbije, reprezentativno udruženje u kulturi, obraća Vam se u ime dramskih umetnika snažno protestujući zbog neprimerene i neprihvatljive retorike koja ovih dana dolazi iz Doma Narodne skupštine Republike Srbije, uvreda, nedoličnih osuda i verbalnih progona, a posebno zbog poziva na napuštanje zemlje upućenog juče našem kolegi, vrhunskom glumcu i reditelju Draganu Bjelogrliću.

Sramotno je da se Narodna skupština koristi za napade na narodne umetnike, da u najvišoj instituciji ove zemlje gledamo i slušamo uvrede upućene umetnicima čije je delo utkano u našu kulturu i nacionalni identitet. Kulturi svake države vrhunski umetnici donose samo dobrobit, a nikada štetu.

Tražimo od Vas, gospodine Dačiću, da kao predsednik Narodne skupštine Republike Srbije osudite i zaustavite blaćenje, pretnje i progone upućene umetnicima zbog razlike u mišljenju čija je sloboda garantovana Ustavom, jer je to na štetu duhovnog i civilizacijskog razvoja našeg društva. Vaše neizjašnjavanje moglo bi se tumačiti kao saučestvovanje.

Još pre 170 godina genijalni Jovan Sterija Popović opisao je naličje rodoljublja u svoj drami ‘Rodoljupci’.

U ovom trenutku najvažnija je borba za zdravlje i zdrav razum građana Srbije”, zaključuje se u pismu Udruženja dramskih umetnika Srbije.

 

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare