Srdan Golubović. Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Asocijacija filmskih reditelja Srbije osudila je danas medijski linč reditelja Srdana Golubovića po tabloidima, zasnovan, kako je istaknuto, na lažima, a nakon što je ukazao na to da je došlo do propusta u radu komisije pri izboru srpskog predstavnika za nagradu "Oskar".

„Srdan Golubović je odmah zatim javno, u dnevnom listu koji se prodaje na svakoj trafici u ovoj zemlji okarakterisan kao ‘izrod srpski’, kao neko kome ‘ništa nije sveto pa ni žrtve logora’, jednom rečju kao neprijatelj“, ukazano je u saopštenju.

Iz Asocijacije filmskih reditelja se pitaju, čiji je Golubović neprijetelj.

„Čiji neprijatelj? Neprijatelj Srbije? Neprijatelj ovog društva? Neprijatelj žrtava Jasenovca? Čiji je Srdan neprijatelj? Kako je moguće da ugledni reditelj, jedan od najznačajnijih koje ova zemlja ima, profesor, čovek koji je postigao velike uspehe sa svojim filmovima i koji ovu zemlju već godinama predstavlja na najznačajnijim svetskim filmskim festivalima, preko noći postane njen neprijatelj“, navedeno je u saopštenju.

Iz Asocijacije filmskih reditelja, čiji je i Golubović član, pitaju i da li se izdajica naroda i neprijatelj sopstvene zemlje postaje ukoliko se kritikuje rad državnih institucija i ukazuje na propuste.

„Asocijacija filmskih reditelja Srbije stoga najoštrije osudjuje sramotni medijski linč Srdana Golubovića po tabloidima, zasnovan na lažima, kao i medijski linč naše istaknute glumice Seke Sabljić i kolege Dragana Bjelogrlića koji je stao u njenu odbranu“, navedeno je u saopštenju.

Naglašeno je da društvo u celini mora da dopusti pojedincu da ima sopstveni stav i da ima pravo da taj stav iznese, ne osećajući bilo kakve posledice, jer je to osnovni princip slobode govora i nečeg što se može nazvati demokratskim društvom.

Filmski centar Srbije objavio je da je delo Predraga Antonijevića „Dara iz Jasenovca“ odabrano da predstavlja Srbiju na 93. izboru za nagradu „Oskar“, u kategoriјi za naјbolji međunarodni film, nakon čega je više strukovnih udruženja, kao i deo stručne javnosti i pojedinaca objavilo da su proceduru izbora obeležili brojni propusti i nepravilnosti, te da je izbor kandidata izgubio legitimitet.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar