Foto: Slobodan Jotić

Dobar izbor filmova, zanimljiv prateći program, odlična poseta, to bi bio najkraći presek 5. Somborskog filmskog festivala koji se dodelom nagrada zatvara danas.

Festival je posvećen je filmu dunavsko-panonske regije i sastoji se iz četiri programske celine: Glavnog programa, Selekcije filmova mladih autora, Panorame mađarskog filma i pratećeg programa u okviru koga je i selekcija “Kad bi Sombor bio Holivud”, a ostvarenja je odabrao Dejan Dabić.

Foto: Slobodan Jotić

– U sve četiri programske selekcije uočićete oznaku koju daju oni koji dolaze – mladi, nesputani mudri i hrabri. Pored filmova za publiku, pripremili smo i brojne prateće programe, među kojima su i razgovori sa autorima – rekla je Vesna Šašić, direktorka Kulturnog centra Sombor koji je organizator ove manifestacije.

Festival je otvorio film “Ovuda će proći put” a potom je upriličen razgovor sa članovima ekipe koji su vodili Đorđe Bajić i Zoran Janković. O ovom ostvarenju su govorili scenaristkinja i rediteljka Nina Ognjanović, producent David Jovanović, montažer Rastko Ubović i glumci Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović i Ninoslav Ćulum.

– Nakon što je film prikazan na FEST-u, potom na festivalima u Ravnom selu i u Sopotu, moram da kažem da sam prijatno iznenađena reakcijom publike i u Somboru. Krajem avgusta ćemo imati premijeru u Toplom Dolu, gde smo snimali film i to je posebno uzbuđenje za nas, a onda će, nadam se, film biti na bioskopskom repertoaru – rekla je Niina Ognjanović.

Foto: Slobodan Jotić

Svetozar Cvetković, prošlogodišnji dobitnik nagrade “Specijalni Ernest” Somborskog festivala, često igra u studentskim filmovima a, kako je istakao, posebnu saradnju ima sa rediteljem Davidom Jovanovićem, koji je sada bio u ulozi producenta.

– Sa njim sam već tri filma snimao, isto koliko i sa Makavejevim. Što se tiče ovog filma, odmah sam pristao da učestvujem i zato što sam čuo da će igrati rediteljka Branislava Stefanović sa kojom se znam još sa studija. Sa njom sam spreman da radim u bilo kojoj kombinaciji.

A Branislava, profesorka na katedri za pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramski umetnosti u Beogradu, osoba koja ceo svoj radni vek animira mlade diljem zemlje da se zainteresuju za kulturu i umetnost, ispričala je da je Davida Jovanovića upoznala još kao klinca upoznala u Trsteniku.

Branislava Stefanović Foto: Slobodan Jotić

– Rekao mi je da mrzi pozorište i predložio da osnujem filmsku sekciju i da će se prijaviti na audiciju. Eto, danas je on diplomirani filmski reditelj, a sa Ninom je bio na klasi, i od prvog dana sve rade zajedno. Jednom prilikom su me pozvali da utrčim da im pomognem i odglumim nešto umesto glumice koja je u iznenada otkazala snimanje. Posle toga mi je Nina rekla da će za mene napisati ulogu za neki od svojih filmova. Eto, to se sada dogodilo – otkrila je Branislava.

Publika je imala priliku da prisustvuje razgovoru sa tvorcima ostvarenja “Usekovanje”, rediteljem Sinišom Cvetićem i scenaristom Davidom Jakovljevićem, koji su otkrili da su uradili istoimenu seriju od četiri epizode. Kao ekskluzivitet su obelodanili da su snimili komediju čiji je radni naslov “Jorgovani”.

Siniša Cvetić i David Jakovljević Foto: Slobodan Jotić

– To je pravi meta film, autoironičan, poigrava se sa istorijom Košutnjak filma. Glavne uloge igraju Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić – rekli su autori.

Sećanje na Purišu Đorđevića i njegovo poslednje ostvarenje “Usta puna zemlje” sa gledaocima su podeleli direktor filma Miljan Gogić i glumci Andrija Kovač i Marko Topolovački. Upravo je priznanje Somborskog filmskog festivala „Specijalni Ernest“ posthumno pripalo Mladomiru Puriši Đorđeviću.

Ekipa fiilma „Usta puna zemlje“ Foto: Slobodan Jotić

A ko će osvojiti nagradu “Ernest” za najbolji film, kao priznanja “Boer” za najboljeg glumca i glumicu, kao i za najbolje ostvarenje u selekciji mladih autora, saznaće se večeras kada će festival biti svečano zatvoren.

Bonus video: Jana Bjelica i Nina Ognjanović o filmu „Ovuda će proći put“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar