Milena Zupančič Foto: Promo/Ivica Vojnic

Šou mora da se nastavi! Ovako su se organizatori 28. Palićkog filmskog festivala danas hrabrili posle sinoćnjeg svečanog otvaranja smotre na Letnjoj pozornici koje je, posle fanfara, pokvarilo nevreme.

Samo što su dodeljene nagrade Aleksandru Berčeku, Mileni Zupančič, Adi Solomon i Kristijanu Pecoldu i publika, koja je ispunila Letnju pozornicu počela da gleda film Kevina Mekdonalda „Dnevnik iz Gvantanama“ na Palić se sručila oluja, zbog čega je projekcija pod vedrim nebom prekinuta.

Za tridesetak godina, koliko postoji ova smotra direktor festivala Radoslav Zelenović kako je priznao na današnjem susretu sa medijima na Paliću, „nije video takvu oluju“, dok je Ilija Tatić, izvršni producent festivala, objasnio je da je najvažnije što posle sinoćnjeg nevremena niko od publike nije povređen.

Uprkos „kišnom startu“, Zelenović je istakao da posle prošlogodišnjeg „pandemijskog izdanja“ nikada u programu nisu imali toliko broj filmova- gotovo 140.

– Otvaranje je za mene bilo posebno emotivno zato što ne pamtim da smo na pozornici istovremeno imali sva četiri dobitnika nagrade. Beskrajno sam zahvalan svima što su došli ovde. Aleksandar Berček je i sam rekao da se ne pojavljuje često u javnosti, ali sinoć kada je odlazio sa Palića istakao je da mu je drago, ne samo što smo ga se setili, već što je došao i imao divan susret sa publikom – kazao je Zelenović.

Aleksandar Berček i Radoslav Zelenović
Aleksandar Berček i Radoslav Zelenović Foto: Ivica Vojnić

Programski direktor festivala Miroslav Mogorović naglasio je da će ovogodišnje izdanje festivala biti upamćeno kao najbolje i da će publika sigurno uživati u svim programima. A Nenad Dukić, selektor glavnog takmičarskog programa, podsetio je da okolnosti nisu bile naklonjene festivalu, ali je ukazao da će publici prikazati sve ono što je aktuelno i kvalitetno u evropskoj produkciji.

– Juče je završen Kanski festival, a počeli su Pulski i Palićki festival. A jednu od glavnih nagrada, za najbolju žensku ulogu u Kanu dobio je jedan od filmova koji je u našem glavnom programu sutra „Najgora osoba na svetu“ Joakima Trira – naveo je Dukić.

Nil Jang, selektor programa „Mladi dug Evrope“ i „Paralele i sudari“ podsetio je na „sjajne reči velikog britanskog filozofa“, kako je nazvao Fredija Merkjurija, nasmejavši sve prisutne na susretu sa medijima, a one glase:

– Šou mora da se nastavi. I šou se nastavlja ovde na Paliću!

Kristijan Pecold na Paliću Foto: Promo/Ivica Vojnic

Selektor programa „Eko doks“ i „Novi evropski dokumentarni film“ Igor Toholj istakao je da hiperprodukcija dokumentaraca, koja se dešava u poslednje vreme, omogućila široko polje izbora, a da selektovana ostvarenja mapiraju trenutni društveno-politički i kulturni momenat.

Dobitnica nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos regionalnoj kinematografiji Milena Zupančič skromno je priznala kako ju je nagrada iznenadila, jer godinama unazad ne radi na filmu, a onda se ovako našalila:

– U mojim godinama obično kažemo-Eh, šta bih dala da dobijem nagradu za mladu, perspektivnu glumicu! Ali, divno mi je bilo što sam se sinoć videla sa Aleksandrom Berčekom sa kojim sam igrala u „Dečku koji obećava“. Samo sam mu rekla-O, dečko moj! A otkrila sam mu tek sad da sam, kada smo snimali, bila u trećem mesecu trudnoće, što on nije znao. Uvek je prijatan susret sa kolegama koje dugo ne vidiš – istakla je Zupančičeva, navevši i da danas pamti samo jednu rečenicu koju je „pokupila“ tokom davnih studija glume, a ona glasi:

– Glumac nikad ne sme da kaže da nešto ne zna, da nešto ne može i da nešto neće!

Ada Solomon Foto: Promo/Ivica Vojnic

Nemački reditelj Kristijan Pecold, koji je na otvaranju ovenčan priznanjem „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji priznao je kako je jutros šetao palićkom šumom i video klupe na kojima su potpisi svih slavnih sineasta koji su prethodni dobitnici istog priznanja i saznao da će tu biti i njegov potpis, zbog čega je bio ophrvan emocijama. A ispričao je i kako mu se javljaju ideje za scenarija i filmove:

– Dok čitam knjige, šetam, slušam muziku samo nadiru. A greška kod mladih režisera koji danas izlaze sa akademija jeste što snimaju filmove bez proživljenog iskustva. I to je prisutno ne samo u nemačkoj kinematografiji, već i svetskoj – konstatovao je Pecold.

Ada Solomon, rumunska producentkinja koja je ovogodišnji laureat nagrade „Andergraund spirit“ objasnila je kako nikako ne može da se smiri od kada je primila priznanje:

– To je i čast, ali i ogromna odgovornost. I umesto da odem u Kan, ja sam izabrala Palić. Znate, kao producent ja treba da budem i diplomata, i psiholog i majka i zato je za žene u ovom poslu teško – poručila je Solomonova.

Zrinko Ogresta Foto: Promo/Ivica Vojnic

Zrinko Ogresta, reditelj filma „Plavi cvijet“ koji je na repertoaru glavnog takmičarskog programa večeras već je laureat ovog festivala, s obzirom da je pre mnogo godina dobio nagradu u programu „Paralele i sudari“. Priznao je kako to što mu je film uvršćen u selekciju Palića „znači da vredi“.

– Moja preokupacija oduvek su bili ženski likovi. A u ovom vremenu u kome živimo sa velikim temama kojima se svi bave – pandemijom, migrantskom krizom učinilo mi se da treba da se posvetim sudbinskim problemima koje muče svakog čoveka- a to su problemi porodice i ljubavi – naveo je Ogresta.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar