Aleksandar Berček i Radoslav Zelenović
Aleksandar Berček i Radoslav Zelenović Foto: Ivica Vojnić

Festival evropskog filma Palić, 28. po redu otvoren je večeras na palićkoj Letnjoj pozornici uručenjem tradicionalnih nagrada ove smotre Aleksandru Berčeku, Mileni Zupančič, Kristijanu Pecoldu i Adi Solomon, kao i projekcijom filma "Dnevnik iz Gvantanama" Kevina Mekdonalda.

Publika, ali i mnoge zvanice ispunili su amfiteatar Letnje pozornice, a prvi utisak svih bio je da se Palićki festival konačno, posle nemogućnosti da se prošle godine održi u ovom prelepom ambijentu, „vratio kući“.

Uz obraćanje zvaničnika festivala, grada Subotice i Ministarstva kulture, ali i kratki omaž prethodnim laureatima nagrade „Aleksandar Lifka“, koji su preminuli u proteklih godinu dana: Jiržiju Menclu, Goranu Paskaljeviću i Zoranu Simjanoviću filmska smotra je započeta dodelom tradicionalnih nagrada.

Milena Zupančić i Mira Banjac
Milena Zupančić i MIra Banjac Foto: Ivica Vojnić

Počasnu nagradu „Aleksandar Lifka“ za doprinos regionalnoj kinematografiji primila je iz ruku starije koleginice Mire Banjac slovenačka dramska umetnica Milena Zupančič.

– Drago mi je što ste me ovako lepo počastili, jer čovek pomisli da je možda zaboravljen. Milo mi je što nisam pala u potpuni zaborav – poručila je Zupančičeva.

Rumunska producentkinja Ada Solomon, koja stoji iza mnogih nagrađivanih ostvarenja, dobila je priznanje „Underground Spirit“:

– Velika je čast za mene da primim ovu nagradu, jer sam poput Pepeljuge, u andergraundu kod kuće, a svuda u svetu princeza.

Kristijan Pecold i Miroslav Mogorović
Kristijan Pecold i Miroslav Mogorović Foto: Ivica Vojnić

Nemački sineasta Kristijan Pecold koji je ovenčan nagradom „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji izašao je na binu Letnje pozornice uprkos „scenskom strahu“ poručivši da je počastvovan zbog priznanja.

A tačno pet decenija od prve uloge na filmskom platnu Lifkom je ovenčan glumac Aleksandar Berček, koji se primajući priznanje iz ruku direktora festivala Radoslava Zelenovića našalio kako deli ime sa čovekom po kome je nazvana najviša festivalska nagrada ali da „baš i ne liče“.

– Hvala što ste me se setili – kazao je Berček propraćen burnim aplauzom, nakon čega je publika mogla da pogleda film „Dnevnik uz Gvantanama“ Kevina Mekdonalda.

Festival na Paliću će u više programskih selekcija do 23. jula publici doneti više od stotinu ostvarenja, među kojima su brojne svetske i domaće premijere.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar