Podeli
Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Danas su raspisani konkursi za osam programskih lukova u okviru projekta "Novi Sad – Evropska prestonica kulture", koji za cilj imaju obogaćivanje kulturnog i umetničkog programa u okviru projekta u 2022. godini.

Kako je saopštila Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, rok za prijavu za sve konkurse je 1. februar, dok prijave za prvi konkurs, za programske lukove “Dunavsko more” i “Tvrđava mira” počinju danas.

U naredne tri nedelje biće raspisani i konkursi za programske lukove “Heroine” i “Seobe” (8. decembra), “Druga Evropa” i “Kaleidoskop kulture” (15. decembra), kao i “Doček” i “Budućnost Evrope” (22. decembra).

Sve informacije o propozicijama, rokovima, potrebnoj dokumentaciji i ostalim detaljima u vezi sa konkursima biće dostupne na zvaničnoj internet stranici projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Projekti sa kojima se aplicira na konkurse moraju u osnovi biti javni, kulturni i umetnički programi, koji su u skladu sa programskim konceptom i umetničkom vizijom “Za nove mostove”, koje je razvila Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Na konkursima mogu učestvovati ustanove kulture čiji je osnivač Srbija, AP Vojvodina ili jedinica lokalne samouprave, odnosno pravna lica koja obezbedjuju sredstva za obavljanje poslova i ostvarivanje ciljeva iz navedenih izvora.

Na konkurs se mogu prijaviti i pravna lica, udruženja i drugi pravni subjekti sa sedištem na teritoriji Srbije registrovani za obavljanje delatnosti iz oblasti kulture i umetničkog stvaralaštva, nevladine organizacije iz oblasti kulture, kao i one registrovane za obavljanje naučno-obrazovne delatnosti.

Predloženi projekti moraju biti realizovani na teritoriji Novog Sada i “Zone 021” (opštine Irig, Beočin i Sremski Karlovci). U izuzetnim slučajevima finalni program može biti realizovan i u drugim mestima.

Umetnički koncept projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” baziran je na osnovnim vrednostima Evropske unije, kao što su ljudska prava, multikulturalnost, interkulturni dijalog, zaštita životne sredine, kultura mira, društvena inkluzija.

Povezujući ih sa istorijom, kulturom i identitetom Novog Sada definisana su četiri programska mosta, a neki od njih simbolično su nazvani po postojećim novosadskim mostovima.

Programski mostovi su podeljeni na specifične tematske celine, takozvane programske lukove – “Doček”, “Druga Evropa”, “Seobe”, “Tvrdjava mira”, “Budućnost Evrope”, “Heroine”, “Dunavsko more” i “Kaleidoskop kulture”.

Komentari

Vaš komentar