Raša Todosijević Foto: Vesna Lalić/Radar

Umetnik Dragoljub Raša Todosijević odlučio je da vrati honorar nagrade za životno delo koju je dobio od Udruženja likovnih umetnika Srbije, u iznosu od 200 evra.

ULUS je na naslovnoj slici na Fejsbuk profilu postavio, uz zahvalnost, umetnikovu poruku u kojoj piše:

– Netto honorara ULUS-a moje nagrade za životno delo vraćam poštom Udruženju. Raša T. 4. jun 2024. Beograd.

Podsetimo, Raša Todosijević je dobio nagradu Udruženja likovnih umetnika Srbije za životno delo uz novčani deo u iznosu od 200 evra. To priznanje je dobio za celokupno profesionalno stvaralaštvo u oblasti likovne umetnosti, koje mu je dodeljeno za 2023. godinu, a uručeno nedavno na otvaranju 90. jubilarne Prolećne izložbe ULUS-a u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“.

Todosijević, kako je to u izjavi za „Danas“ rekao, smatra novčani deo nagrade za životno delo besmislenim.

– Šta vi mislite o 30.000 dinara bruto? Kad se od toga iznosa odbije porez ostane jedva 200 evra. To je nagrada za životno delo koje daje Udruženje likovnih umetnika Srbije? Ja stvarno ne znam ko im je odredio tu svotu novca, da li su to oni sami ili im je to odredilo Ministarstvo. Ne znam, ali nagađam da je Ministarstvo odredilo da se umetniku Raši Todosijeviću dodeli nagrada za životno delo od 30.000 dinara bruto – kazao je Todosijević dodajući da ova suma nije uvredljiva, nego besmislena.

Vahida Ramujkić, članica UO ULUS-a, jedna od članica komisije za dodelu nagrade za životno delo, složila se da je iznos koji je dobio Todosijević mali i da bi on svakako trebalo da bude veći, ali da je ovde reč o simboličnoj novčanoj nagradi i jedinoj mogućoj opciji za ULUS koji sredstava dobija za godišnje konkurse.

Bonus video: NKSS i ULUS – Nisam u javnom interesu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare