Foto:LEON NEAL / AFP / Profimedia

Tenzije između britanskih prinčeva ne prestaju, a ovih je dana u celu situaciju upleteno i jedno umetničko delo.

Potpuno bizarno, ali sada se izgleda i londonska Nacionalna galerija portreta našla u središtu kraljevske svađe, jer slika s prinčevima Vilijamom i Harijem više neće moći da se vidi na postavci te ustanove, koja uskoro otvara vrata nakon velike obnove vredne više miliona funti.

Portret, kako navodi Jutarnji list, koji je naslikala Niki Filips iz 2008. godine, a koji je premijerno predstavljen 2010, prikazuje jednu danas nezamislivu situaciju, dva brata u vrlo prisnom i prijateljskom odnosu, ali i Vilijama s kosom.

Foto:TOBY MELVILLE / AFP / Profimedia

U to vreme obojica su bili poručnici u vojsci, a Filips ih je naslikala u neobaveznom razgovoru tokom izmišljenog trenutka, neposredno pre nego što će napustiti bivšu rezidenciju kraljice majke, Clarence House, kako bi učestvovali u „Trooping the Colour“.

Sama najava da slika više neće biti izložena izazvala je u Velikoj Britaniji brojna nagađanja i kontroverze. Nakon bombastičnog intervjua princa Harija i njegove supruge Megan Markl sa Oprom Vinfri, sve dublji kraljevski razdor naveo je britanske medije da nagađaju što se zapravo dogodilo sa spomenutom slikom. Neki, naime, smatraju, iako nemaju dokaze, da je Vilijamova suprga, Kejt Midlton, pokroviteljka Nacionalne galerije portreta, iskoristila svoj položaj kako bi izvršila pritisak na kustosku odluku.

Princ Vilijam i Kejt Midlton Foto: EPA-EFE/Nancy Lane / POOL

Iz Nacionalne galerije portreta koja je zatvorena od 2020. rekli su pak da slika nije bila izložena još od avgusta 2018. i da se rotira, kao i 250.000 drugih dela u njenoj zbirci.

– Možemo izložiti samo mali postotak eksponata. Redovno posuđujemo svoja dela, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Ovaj portret Niki Filips bio je uključen u putujuću izložbu „Tudors to Windsors“ koja je putovala od 2018. do 2021. godine – istakli su u saopštenju iz Muzeja za Artnet News.

Savremena portretistkinja, kako zovu Niki Filips, prošle godine je otkrila neke detalje vezane za nastanak tog prvog, a izgleda i zadnjeg dvostrukog portreta kraljevske braće u jednoj od epizoda serije „Keeping Up with the Aristocrats“. Bilo je to 2008, dvanaest godina pre nego što su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa objavili svoju odluku da se povlače s kraljevskih dužnosti.

– Bili su tako slatki. Bili su tako blizu, to su bili dani – prisetila se umetnica.

Ispričala je kako je tražila da ih portretiše u svom ateliju u Južnom Kensingtonu i pristali su „što je bilo neverovatno“. Bili su u uniformi i „samo su hodali okolo, ulazili u kuću i niko od komšija nije ništa primetio, a to se dogodilo pet puta“. Braća inače nikada pre nisu formalno pozirala nekom umetniku sve dok Nacionalna galerija portreta nije naručila da Niki Filips naslika sliku čija je vrednost danas 11 hiljada funti.

Autorku nisu mimoišle kritike, kako je priznala, posebno zato što Vilijam ima previše kose:

– Mislim da je jadnik izgubio dosta toga 2009. godine. Ne znam što se tada dogodilo, ali sve je ispalo.

Foto:TOBY MELVILLE / AFP / Profimedia

No prinčevi su, kaže, bili oduševljeni rezultatom. Filips je rekla i da je „posebno zadovoljna” kako je Harijev ispao profil uključujući „njegov slomljeni nos”.

Proćelavi Vilijam, otkrila je, nije se žalio što je dobio više kose nego što je u tom trenutku stvarno imao.

Bonus video: Ispraćaj kraljice Elizabete Druge

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar