Foto: DESI / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia,Gonzales Photo/Thomas Rasmussen / Avalon Editorial / Profimedia,EPA/ANGEL MEDINA G,Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia,Paul Hennessy / Polaris / Profimedia,BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Osećaj sa koncerta ništa ne može da zameni, saglasna je većina muzičara i ljubitelja muzike. Međutim, mnogima je život bez muzike nezamisliv, a koncerata sada zbog epidemije ponovo nema, pa zato preporučujemo nekoliko načina da sobe ne budu gluve tokom vikenda, pa i nakon njega.

Koncerti onlajn

Još od početka pandemije koronavirusa muzičari i organizatori koncerata nekako su se organizovali da prenesu bar deo atmosfere sa živih nastupa na internet. Nikli su brojni sajtovi na kojima mogu da se gledaju koncerti, pojedini muzičari i na svojim sajtovima povremeno organizuju nastupe uživo… Sve to možda i ne može da zameni osećanje sa živih svirki, ali nije ni surogat za odbacivanje, misli Milenko Vujanović, nekadašnji di-džej.

„Komšija, nabavio sam dobro ozvučenje, montirao zvučnike, stavio ga u sobu, gledam koncerte na velikom ekranu i prosto uspevam da uronim u njih“, kaže on.

Verovatno najpregledniji sajt na kom svakog trenutka može da se odabere neki od živih nastupa poznatih i manje poznatih izvođača je „Songkik“.

Ovaj portal otvara vrata publici ka sajtovima i profilima muzičara na društvenim mrežama, nudeći satnicu, podešenu po lokalnom vremenu. Ako ste raspoloženi za ovakvu vrstu slušanje muzike, tokom vikenda možete da čujete, na primer, žive nastupe u realnom vremenu Rodžera Daltrija, pevača grupe Who, u subotu u 18 sati, dva sata kasnije Aleka Ounsvorta (Clap Your Hands Say Yeah) ili, u isto vreme, da se podsetite braće Henson, kroz njihov izbor božićnih pesama iz svoje 20 godina duge karijere, a Lijama Galagera (ex-Oasis) od 21 sat.

U nedelju već od podne zakazan je i nastup indi pop atrakcije Misterwives, a u sledeću nedelju od 11 sati i prenos nastupa verovatno najpoznatijeg „virtuelnog“ benda na svetu Gorillaz, „pravo iz Londona“.
Time se, naravno, lista na desetine najavljenih svirki svih (pod)žanrova, koju na ovom sajtu ažuriraju na dnevnom nivou, ne iscrpljuje.

Odlične snimke koncerata bendova i izvođača svih (pod)žanrova rok muzike nudi i kanal „Complete Concerts“ na Jutjubu, gde se mogu pronaći celi nastupi bendova poput Pink Floyd, pa sve do prošlogodišnjih svirki sastava poput Kings of Leon ili Greta van Fleet…

Ljubitelji domaće muzike mogu da prate „žive“ koncerte na sajtu „Juboks“ (Youbox) i preko njihove aplikacije za prenosne uređaje, gde je nastup Bajage i Instruktora pre tri dana pratilo više desetina hiljada ljudi. Pored toga, na sajtu mogu da se gledaju i spotovi najpopularnijih domaćih izvođača svih žanrova i da se prave i plejliste.

Koncerti klasične muzike

U Kolarčevoj zadužbini su, s obzirom na aktuelnu zdravstvenu krizu i nemogućnost održavanja programa uživo, koncerte preselili na digitalnu platformu „Slušate Kolarac“, odnosno na kanal na Jutjubu gde pored različitih predavanja od sredine prošlog veka naovamo mogu da se čuju i brojni koncerti izvedeni u sali ove ustanove kulture.

 

Koncerte klasične muzike redovno na svoje sajtove postavljaju i Berlinska filharmonija, pa će u subotu od 19 sati i u nedelju u podne ljubitelji Stravinskog i Bizea moći da čuju izvođenje pod palicom dirigenta Alaina Altinoglua.

Čuvena njujorška Metropoliten opera omogućila je na svom sajtu gledanje snimaka izvođenja “na zahtev” uz pretplatu od 15 dolara mesečno, a nudi 700 najpoznatijih opera izvedenih u ovoj kući.

Londonski Rojal Albert hol u okviru programa „Klasični albumi nedeljom“ u podne strimuje koncert (snimljen na vrhunskoj opremi, dodaju) kanadskog pijaniste Čilija Gonzalesa, koji je nedavno snimio album „A Very Chilly Christmas”.

Novi albumi

Odabrali smo i 10 novih albuma različitih žanrova, a neki od njih sasvim verovatno bi mogao da čini dobar saundtrek u vreme kada kafići i klubovi ne rade. Neki za introspekciju, neki za đuskanje, neki da se čuje šta sada rade proverena muzička imena.

Tricky – Fall To Pieces

Čekajući Trikijev koncert u Beogradu, odložen za februar 2021. godine, slušamo u međuvremenu objavljen njegov album „Fall To Pieces“. U nepunih pola sata uspeo je da sažme nemerljivu bol zbog tragičnog kraja života svoje ćerke, bez imalo patetike. Nije on slučajno najuticajnije ime trip hopa.

Travis – 10 Songs

„Zašto uvek kiša pada na mene“, žalio se Fren Hevi u pesmi koja je posle postala jedan od najpamtljivijih hitova sa prelaza u novi milenijum. On i njegova trojica drugara iz Glazgova objavili su u oktobru deveti studijski album sa, kako mu naziv jednostavno kaže, 10 pesama. Otvara ga pomalo melanholična „Waving at The Window“, a na albumu gostuje i Suzana Hofs (Bangles)… Sasvim pristojan album da se čuje u pozadini, za ostajanje unutra kada je napolju hladan i tmuran dan.

Dolly Parton – A Holly Dolly Christmas

Doli Parton je poslednjih nedelja u medijima iz najmanje tri razloga: izdvojila je milion dolara za finansiranje istraživanja ne bi li konačno bila pronađena prava vakcina protiv kovida, objavila je knjigu stihova i – 47. album. Na kablovskim kanalima ionako se već vrte božićni filmovi, pa zašto ne prirediti sebi štimung božićnih praznika pre Božića uz album nekoga ko zaista zna kako se peva?

Tejlor Svift – folklore

Ovo je definitvno karantinski album, pišu kritičari o osmom studijskom izdanju Tejlor Svift. I to ne kažu u lošem smislu. Naprotiv, hvale njenu jednostavnost u 16 pesama o „izgubljenoj ljubavi, sazrevanju i iskupljenju samoći, koje nam donose utehu i katarzu baš onda kada nam je najpotrebnija“. Šta god mislili o Tejlor Svift, ovaj album vredi poslušati.

Helzi – Badlands (Live from Webster Hall)

Američka pop zvezda početkom godine napravila je do sada najhrabriji iskorak objavljujući album Manic, a krajem leta izašao je i njen prvi živi album „Badlands (Live from Webster Hall)“, kao podsećanje na njen istoimeni debi od pre pet godina. Između pesama, na ukupno 21 traci, čuju se i skandiranja iz publike i „pauze sa pričanjem“, pa eto još jednog podsećanja na ono što (ne) volimo na koncertima.

Blue Oyster Cult – The Symbol Remains

Autori neprolazne pesme „(Don’t Fear) the Reaper“ oglasili su se u oktobru novim studijskim albumom posle 19 godina pauze. Iako je frontmen Erik Blum pre nekoliko godina izjavljivao da bi vreme potrebno za snimanje ploča „koje ionako niko neće kupiti“ bilo bolje provesti na turnejama, čini se da i na svom 15. studijskom dugosvirajućem izdanju imaju šta da kažu.

Na kraju krajeva, napore benda koji su nekadašnji muzički kritičari osnovali još pre više od pola veka da bi „pokazali kako bi pesme trebalo da zvuče“ prepoznaju i njihove današnje kolege u pohvalnim kritikama, posebno izdvajajući „The Alchemist“, sa referencama na istoimenu priču H. P. Lavkrafta. U svakom slučaju bolji je od prethodnog „Curse of the Hidden Mirror“.

Sun Ra Arkestra – Swirling

Kad smo kod „vanzemaljaca sklonih otmicama Zemljana“, Sun Ra Arkestra, sastav koji je legendarni džezer okupio i vodio tokom života, snimio je album posle 20 godina, pod nazivom „Swirling“. Za one željne drugačijeg muzičkog izazova, ova posveta vrhunskih muzičara kompozitoru, vođi benda i pioniru afrofuturizma preminulom 1993. godine zvuči istovremeno i kao još jedan „put u kosmos“ i kao podsećanje na njegove albume. Ako „ne radi“ ovaj, tu je neki od albuma njihovog učitelja sa jedne od najdužih diskografija u istoriji moderne muzike.

Run the Jewels – RTJ4

Sa pomislima na nedavno objavljeni odlični album Public Enemy pod nazivom „What You Gonna Do When the Grid Goes Down“, dosećamo se da je nešto ranije i superduo novijeg hip hopa Run the Jewels, sa gostima, objavio svoj četvrti album. I tu je, sa oštrim rimama u kojima govore upravo o godini u kojoj živimo.

Repetitor – “Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji”

Za ljubitelje rokanja sa stihovima na maternjem jeziku, tu je nedavno objavljeni novi album benda Repetitor, pod dugim nazivom „Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji“, sa osam pesama dostupnih na Bendkemp stranici benda, među kojima je i prvi singl „Kost i koža“. Frontmen Boris Vlastelica u razgovoru za Nova.rs govorio je i o četvtom studijskom albumu, snimljenom u doba korone, a za to vreme nove albume objavila su još četiri domaća benda.

Toots and the Maytals – Got to Be Tough

Tuts Hibert, legenda zvuka Jamajke preminuo je u septembru, a malo pre toga objavio je album „Got to Be Tough“, uz podršku svog benda i gostiju među kojima su Ringo Star i Zigi Marli. Na njemu ima svega na šta smo navikli kod starog majstora, i soula i fanka, a ponajviše, naravno, regea. Album koji navodi na đuskanje uprkos svemu, ali sa idejom da revolucija nije samo reč iz nečijih udžbenika.

Novi albumi starih majstora

Van svake konkurencije tu albumi tri najveća živa kantautora današnjice: „Rough and Rawdy Ways“ Boba Dilana, „Letter to You“ Brusa Springstina i „Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Royal Albert Hall“. O njima se dosta govorilo i pisalo, ali nikad dovoljno preporuka. Preslušajte ako još niste. Ne treba zaboraviti ni „McCartney III“, „karantinski album“ Pola Makartnija, kao ni to da je u prvoj polovini godine Lusinda Vilijams objavila sjajni „Good Souls Better Angels“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare