Foto:Retna/Photoshot / Avalon Editorial / Profimedia

Frederik Tuts Hibert, frontmen rege grupe Toots and the Maytals, preminuo je sinoć u 78. godini, prenose svetski mediji.

„Teška srca javljamo da je Frederik Natanijel Tuts Hibert preminuo sinoć, mirno, okružen porodicom, u Univerzitetskoj bolnici u Kingstonu na Jamajci. Porodica i njegovi menadžeri želeli bi da se zahvale medicinskom osoblju i profesionalcima za njihovu brigu i predanost i da zamole za poštovanje  privatnosti u vreme žalosti. Hibert je za sobom ostavio suprugu Mis Di i sedmoro od osmoro svoje dece“, saopštili su njegovi najbliži.

Uzrok smrti nije preciziran, ali je legenda regea pre mesec dana prevezen u bolnicu sa simptomina sličnim koronavirusu, a kasnije je bio u indukovanoj komi i „borio se za život“, piše magazin „Rolingstoun“.

„Razgovarao sam sa njim pre par nedelja i rekao mu koliko ga volim i koliko mi znači. Smejali smo se zajedno i jedan drugom iskazali poštovanje. Sasvim sam tužan večeras. Nedostajaće mi njegov osmeh i smeh i njegova široka duša. Tuts mi je bio kao otac, njegov duh je sa nam, a njegova muzika ispunjava nas snagom. Nikada ga neću zaboraviti“, poručio je Zigi Marli, rege muzičar i sin Boba Marlija, na vest o smrti Tutsa Hiberta.

Svojim duboko emotivnim glasom, pevač i multiinstrumentalista autor je pesama poput „Pressure Drop“, „Monkey Man“, „Funky Kingston“, koje se danas smatraju klasicima regea, a zaslužan je za to što je i sam rege izraz postao svetski poznat nakon njegovog albuma sa pratećim bendom „Do the Reggay“ iz 1968. godine.

Zajedno sa Bobom Marlijem, bio je jedan od prvih muzičara koji je potpisao ugovor za „Island Records“, etiketom koja je pronela rege i van granica Jamajke. Njegova pesma „Pressure Drop“ čuje se i u kultnom filmu „The Harder They Come“, koji je popularizovao rege u Americi i Evropi, ostavljajući nemerljiv uticaj na bendove ovog usmerenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar