Foto: Promo

Svi smo se pozatvarali u studija, snimamo pesme i pripremamo se za neka bolja vremena, kaže Blagoje Nedeljković Pače, bubnjar Električnog orgazma i iskusni studijski muzičar. Studio i snimanje u vreme kad nema svirki zvuči kao jedini mogući izbor, pa su neki bendovi završili i objavili albume u doba korone.

Pandemija je onemogućila koncerte i jako malo se sviralo uživo od proleća do sada, ali su neki bendovi, bez obzira na to da li pripadaju mejnstrimu ili alternativi, uspevali da završe i objave albume, od Instant karme, koja je album objavila praktično istog dana proletos kada je proglašeno vanredno stanje, do Repetitora čiji album je izašao pre tri dana. A pripremaju se i nova izdanja.

Instant karma – „Buda na krovu“

„U poslednjih par godina svi smo sve više željni slobode. Čovek može da ima sve, i novac, i ovo, i ono, ali ako nema slobode, ne živi svoj život, nema svrhu postojanja“, kaže Aleksandar Saša Janković, frontmen grupe Instant karma.
Ovaj zrenjaninski bend objavio je album posle 12 godina i imali su taj peh da je on izašao proletos praktično istog dana kada je proglašeno vanredno stanje.

Na albumu „Buda na krovu“ (SKCNS) ima 14 pesama, mahom u retro maniru i oslonjenih na ritam i bluz, među kojima su i singlovi „Sloboda je sve“, „Svemirske boje“, psihodelični „Faraon“ od celih 14 minuta, obrada „Jablana“ od Azre i „Bluz za Magi“, posvećen Margiti Stefanović. Njen glas je i semplovan u ovoj pesmi i ona govori: „Ljubavi da nema ne bi ni nas bilo ovde“.

Prljava sestre – „Najgore tek dolazi“

„Ovo je naše vreme, jedino koje imamo“, peva niški trio Prljave sestre na svom drugom studijskom albumu „Najgore tek dolazi“ (Kišobran / Pop depresija) sa 10 pesama, objavljenom na izmaku maja. Odmah su predstavljena dva singla, „Nova jutra“ i „Talas“, a ceo album dostupan je za besplatno ili „plati koliko želiš“ preuzimanje na „Bendkemp“ stranici benda i izdavača, kao i za preslušavanje na „Jutjubu“ i svim digitalnim platformama.

Pored pevača i gitariste Miloša Pavlovića, basiste Petra Milosavljevića i bubnjara Milana Migija Stoiljkovića, na albumu su gostovali i gosti iz grupe Boemija Dida, Janko Džambas, koji je i producirao album, i Dimitrije Mandić, kao i gitarista Robert Telčer (ex Veliki prezir), u čijem studiju „Šamarčina“ u Vrbasu je album i snimljen. Autori svih pesama su Pavlović i Milosavljević, a na poslednjoj, 10 minuta dugoj psihodeličnoj „Kiši“ kao autor je potpisan ceo bend.

Bajaga i Instruktori – „Ovaj svet se menja“

Bajaga i Instruktori od početka godine otkazali su više od 20 koncerata, a leto su proveli u studiju. Rezultat je njihov 13. album „Ovaj svet se menja“ (PGP RTS / Croatia Records), objavljen sredinom septembra. Bilo je upravo onako kako je Bajaga ekskluzivo otkrio za Nova.rs.

Na albumu je devet pesama, među kojima su tri potpuno nove, naslovna i dve iz filma „Hotel Beograd“ – „Kako se to naziva“ i „Darja“. Preostalih šest su stare pesme, koje je Bajaga pisao za druge izvođače i predstave, ali u novim aranžmanima. Među njima su „Tvoje oči“ i „Moja draga”, Bajagine pesme koje je pevao Zdravko Čolić, „Otvorena vrata“, koja je poslužila kao špica za istoimenu seriju, „Mladost“ iz predstave „Ženidba i udadba“, kao i nova verzija „Ja sam se ložio na tebe“, koju je nekad izvodila Riblja čorba, a tu je i „Ni na nebu ni na zemlji“ iz istoimenog filma Miloša Miše Radivojevića.

 

„Album je nastao baš u vreme pandemije i pitanje je da li bismo ga snimili sad, da nije bilo karantina. Mi smo bend koji dosta svira, i mnogo vremena provodi na putu. Ove godine smo otkazali više od 20 koncerata. Novi album je bio spas i za mene i za moje prijatelje iz grupe. Potrudili smo se da nešto korisno radimo, u vreme kad se čini da je muzika ovom pandemijom možda i najviše pogođena, od svih grana umetnosti i privrede. To nas je sačuvalo da ostanemo u poslu i uradimo nešto novo. Imamo ovde dosta starih stvari, ali neke od njih nikad nismo snimili, a izveli smo ih na koncertima ali nisu bile nikad zabeležene na nekom nosaču zvuka tako da mi je drago da smo sada to uspeli“, rekao je Bajaga na predstavljanju albuma u oktobru.

Pesme sa ovog albuma su Bajaga i Instruktori odsvirali u oktobru na praznom Tašmajdanu i posvetili ga medicinarima. „Ovaj svet se menja“ bio je u vrhu liste najprodavanijih albuma prošlog meseca u Hrvatskoj. „Rad i kreativnost je najbolja odbrana i zaštita od svega što nam se poslednjih meseci dešava“, poručio je Bajaga.

Eyot – „557799“

Eyot, niški džez kvartet međunarodne reputacije, objavio je krajem oktobra album „557799“ za renomiranu etiketu „Ropeadope Records“ iz Nju Džersija. Album je snimljen u studiju „Real World“ Pitera Gejbrijela, a master je rađen u studiju „Abbey Road“ u kom su svojevremeno snimali Bitlsi.

Album ima sedam kompozicija, među kojima je i džezirana posveta Mokranjcu, a već se, kako je naveo pijanista i vođa benda Dejan Ilijić, odlično kotira u specijalizovanim emisijama na radio stanicama širom sveta. O ovom albumu i tome kako je došlo do toga da izađe pod etiketom za značajnoj izdavača u Americi smo već pisali detaljnije u vreme kada je „557799“ objavljen.

Repetitor – „Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji“

Beogradski bend Repetitor pre tri dana objavio je album pomalo neobičnog naziva „Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji“ (Monlee Records). Na četvrtom studijskom izdanju garažnog trija ima osam pesama, sa njega je kao singl „izbačena“ pesma „Kost i koža“.

„Početkom 2020. smo odlučili da napravimo par meseci pauze od stalnih koncerata i neprekidne turneje kako bi radili na novim pesmama. Plan je bio da ih napravimo nekoliko, četiri, pet, pa da se vratimo koncertima i turnejama tamo na proleće u martu/aprilu. Mi smo svoj deo ispunili, napravili smo 5 pesama, što je uz dve koje imamo od ranije već dobar deo albuma koji će u petak biti pred vama. A onda su se umešale više sile, krenula pandemija, sve turneje, koncerti, pa i probe otkazane a svi prihodi nestali ko rukom odnešeni. U tim depresivnim kućnim karantinskim uslovima nastala je još jedna pesma, ‘Danima’, a onda smo se početkom juna okupili u Bigzu sa producentom Milanom Bjelicom i krenuli da spremamo pesme za snimanje. Krajem juna ušli smo u ‘Down There Studio’, gde nas je Uroš Milkić savršeno usnimio za pet dana. Ali uspeli smo i da se pozaražavamo, i deo benda i svi ostali prisutni, sa različitim nivoom simptoma, bilo je i težih, ali na kraju su svi dobro“, opisao je proces snimanja albuma Boris Vlastelica, frontmen Repetitora, na svom profilu na Fejsbuku.

Vlastelica je o novom albumu pričao i u intervjuu za Nova.rs samo nekoliko dana pred izlazak.

Kantautori

Pored bendova, i pojedini kantautori su objavili svoje albume. Još u aprilu Milan Glavaški je pod firmom Rebel Star objavio peti album, snimljen za samo 10 dana, mladi beogradski muzičar i producent Sergio Lounge objavio je album The Loungest (Kišobran/Pop depresija) u julu, a pop džez kantautorka Jelena Petošević objavila je pod imenom Yelena „Svrati kod mene“ (Menart) sa 13 pesama.

Kantautorka Ana Ćurčin objavila je pre nekoliko dana album primenjene muzike „Scene“, a početkom oktobra živi album „Differences“, snimljen prošle jeseni u Domu omladine.

U studiju

Novosadski bend Obojeni program upravo je objavio singl „Jedini u maštu veruju“ kojim najavljuje novi album za proleće 2021. godine.

Albume trenutno pripremaj i Nikola Čuturilo bend, Kanda Kodža i Nebojša i mladi bend Vizelj. Nema sumnje da se ovim lista muzičara od kojih se očekuju nova izdanja ne iscrpljuje, s obzirom na to da svirki ponovo nema i jedino im preostaje rad u studiju.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar